Türkiye'nin YouTube fenomenleri: Markalar bizi biraz daha özgür bırakmalı

Türkiye'nin YouTube fenomenleri: Markalar bizi biraz daha özgür bırakmalı

Onlar Türkiye'de YouTube'un en popülerleri arasında yer alıyor: Enes, Ruhi, Orkun, Ezgi ve Ömer. Webrazzi Summit 2017'ye konuk olan genç yetenekler, keyifli geçen oturumda YouTube'da başarının sırlarından, markalardan beklentilerine kadar farklı başlıklarda konularda görüşlerini paylaştılar.

YouTube'da başarı: Samimiyet

İlk etapta hobi olarak açtıkları kanallardan sonrasında gelir elde eden YouTube'ın 5 fenomenine göre başarılarının arkasındaki en büyük sır samimi olmaları. Hedef kitlelerini oldukça iyi tanıyan YouTube fenomenleri özellikle genç jenerasyonun yalnız olduğunu  söylüyorlar. İzleyiciye olan yakınlıkları ile başarı sağladıklarını söyleyen fenomenler, yine izleyici ile aralarında duygusal bir bağ kuruyorlar. Ruhi'ye göre, dikkat eksikliği yaşayan ve günde yaklaşık 100-150 içerik tüketen bir YouTube izleyicisine en iyi ulaşma yönü farklı başlıklarla ve ilginç konularla içerik üretmek.

Başarılarının altındaki diğer bir etmen ise düzenli olarak içerik üretmeleri. YouTube'da başarının zaman alabildiğini söyleyen fenomenler, kişinin doğru formatı bulup, içeriği karakterize etmeleri gerektiğini düşünüyorlar.

Markanın YouTuber'ı özgür bırakması lazım

YouTube fenomenleri kendilerine gelen her teklifi değerlendirmediklerini ve kanallarına uygun olabilecek içerikleri oluşturduklarını söylediler. Oturumda yeni nesil fenomenlerle çalışmak isteyen markalara tavsiyeler de gecikmedi. Markaların içeriği YouTuber'a bırakmaları gerektiğini söyleyen Enes, markaların bazı durumlarda platfroma yabancı kalabileceklerini aktardı. YouTube'a uygun olmayacak bir televizyon içeriği önerisi ile gelen bir markanın içeriğin detayını YouTuber'a bırakması durumunda çok daha verimli iş sonuçlarının çıkabileceğini söyledi.

Bu konuda markalarla ortak noktada buluşabileceklerini söyleyen Orkun, markalardan gelen brief üzerine konuya yönelik 5-6 fikir ürettiklerini paylaştı. İçerik üretiminden prodüksiyon sürecine kadar markalarla birlikte ilerlediklerini söyleyen Orkun'a göre her iki tarafın da içine sinecek içeriklerin yapılması gerekiyor. Fenomenlere göre YouTuber'ın özgür bırakılması içerikteki başarıyı arttırıyor.

Oturuma katılan 5 YouTube fenomenini mercek altına almak isterseniz, kendileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler şöyle:

Enes Batur

5 milyondan fazla takipçi olan Enes, YouTube kanalını tek tabanca yönetiyor. Enes'e göre YouTube'da başarılı olabilmenin altında yatan en büyük sır samimiyet, araştırma ve çalışma.  4 yıldır YouTube'da içerik üreten Enes'in sloganı 'Azim, çalışma ve mutluluk'. Kanalının yavaş yavaş ilerlediğini söyleyen Enes'in videolarının toplam izlenme sayısı bugün 2 milyarı bulmuş durumda. Enes'in kanalında 1600'den fazla video var.

Ruhi Çenet

2,5 milyondan fazla takipçisi olan Ruhi'nin 3 kişilik bir ekibi var. Ruhi'ye göre YouTube içeriklerinin sıra dışı başlıklarının olması oldukça önemli. Öte yandan içeriği oluştururken kişinin doğru formatı bulması, karakterize etmesi gerekiyor.

3 kişilik ekibi ile YouTube'da geri sayım videoları paylaşan Ruhi, kişilerin merak ettiği ama araştırmaya üşendikleri konular üzerine videolar hazırlıyor.

Orkun Işıtmak

10 yıldır YouTube'da içerik üreten Orkun, önceleri sihirbazlık ve oyun videoları üzerine yoğunlaşmış. Sonrasında eğlence sektörüne yönelik videolar paylaşan Orkun'un 7 kişilik bir ekibi var.

Ekibi ile markaların YouTube  kanallarına içerik üretiyor ve proje yapıyorlar.  1100'den fazla videosu olan Orkun'un kanalı sadece bu ay 55 milyondan fazla izlenmeye ulaştı. Orkun'un kanalında 4 milyona yakın üyesi var.

Ezgi Zorba

Radyo programcılığı mezunu olan Ezgi, öncesinde kamera arkasında çalıştı. Televizyonda yerini bulamadığını söyleyen Ezgi, Ezgi'nin Kanalı ile kendi YouTube kanalını kurarak, bu dünyaya adım attı.

Hobisi olan TV ve dizi izlemeyi işe çeviren Ezgi’nin bugün 2o0.000'den fazla takipçisi var. Ezgi, YouTube'da içerik üretimini ekip arkadaşı Anıl ile birlikte yürütüyor.

Ömer Şanlı

2014’te YouTube’ta içerik üretmeye başlayan Ömer mimarlık mezunu. YouTube'da içerik üretmeye oyun kanalları ile başlayan Ömer, 1 yıl sonunda sadece 200 abone kazanabilmiş.

Sonrasında Vlog kavramı ile izleyici karşısına çıkan Ömer’in şu anda 500.000'den fazla takipçisi var. YouTube'da doğaçlama videolar çeken Ömer, bugünlerde bir kahve firması ile ortak bir proje yürütüyor.

Bu arada YouTuber'lar ile çalışmak isteyen markaların kendileri ile ajansları üzerinden iletişime geçmeleri gerektiğini buradan paylaşalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.