IKEA, fosil yakıtlı araçları elektrikli araç haline çeviren XL Hybrids'e yatırım yaptı

IKEA, fosil yakıtlı araçları elektrikli araç haline çeviren XL Hybrids'e yatırım yaptı

XL Hybrids, 2008 yılında Massachusetts merkezli olarak kurulan ve fosil yakıtla çalışan araçları elektrikli hibrit araçlara çevirme konusunda uzmanlaşmış bir girişim. D yatırım turunu tamamlayan şirket 22 milyon dolarlık yatırım toplamayı başardı ve bu yatırımları yapan şirketler arasında en çok dikkat çeken isim IKEA oldu.

Özellikle büyük araç filolarına sahip şirketler için oldukça iyi bir çözüm olan girişim, tüm araçları elektrikli araçlarla değiştirmek yerine yaklaşık 6 saatlik bir çalışmayla elektrikli hibrit modellere çevirebiliyorlar. Böylece şirketler bu araçları yenileme gibi bir maliyetten kurtulmuş oluyor. Bu değişimlerde şirketin otobüs, kamyon veya pikap filosunun olması pek bir anlam ifade etmiyor çünkü neredeyse her türlü araçta bu değişimi ortalama 6 saatte gerçekleştirebiliyorlar.

Araçları elektrikli hibrit araçlarla değiştirmek veya XL Hybrids şirketi ile beraber elektrikli hibrit modellere dönüştürmek sadece çevreye yayılan zararlı gazların azalmasını da sağlamakla kalmıyor şirketlere oldukça ciddi kar sağlıyor. Özellikle yakıt tasarrufu sağlaması, bakım masraflarının daha az olması ve işletme maliyetlerinin düşmesi gibi nedenlerle yüzlerce araçlık filosu bulunan şirketler için oldukça makul bir yatırım.

Şirketlerin yaptıkları elektrikli araç yatırımları geleceğin nereye doğru gittiğinin net bir göstergesi. 2025 yılına kadar çevremizde fosil yakıtlarla çalışan araçlar kadar çok elektrikli araç görme olasılığımız oldukça yüksek. Filo sahibi şirketler de sahip oldukları araçları değiştirerek bu değişimin bir parçası olmak istiyor fakat yüzlerce yeni araç demek şirketler için büyük bir yük ve bu nedenle XL Hybrids gibi şirketler giderek daha fazla önem kazanıyor.

IKEA gibi bir şirketin neden böyle bir yatırım yaptığını düşünüyorsanız taşıma ve dağıtım gibi nedenlerden dolayı dünyanın dört bir yanında yüzlerce araçlık filosunun olması akıllara gelen ilk sebep oluyor. Bunun dışında IKEA Group, popüler bir temiz enerji destekleyicisi ve bunu 2007 yılında İngiltere'de bulunan tüm filosunu elektrikli hibrit araçlara dönüştürmesinden ve yine bu araçların güzergahını hızlı şarj istasyonlarıyla doldurmasından anlayabiliyoruz. Bir diğer önemli detay ise IKEA'nın HP, Baidu, Unilever ve DHL gibi devlerin de içinde bulunduğu "EV100 (electric vehicles, elektrikli araçlar)" koalisyonuna katılması.

IKEA'nın finansal varlık yönetimi başkanı Krister Mattsson, "IKEA Group'ta, yeni teknolojiler, çözümler ve iş modelleri geliştiren yenilikçi şirketleri desteklemek istiyoruz ve öncelikli yatırım alanlarımızdan birisi de elektrikli nakliye sürecine geçişimizi hızlandırmaya yardımcı olmatır" diyerek ve XL Hybrids şirketine yatırım yapmalarının nedenini net olarak açıklıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.