Dünyanın 44 ülkesindeki müşterilerine veri merkezi hizmetleri sunan Equinix, Zenium’un İstanbul'daki veri merkezini satın aldığını duyurdu.
Yapılan açıklamaya göre Zenium’un İstanbul’daki veri merkezi faaliyetlerinin tamamı, Equinix tarafından nakit 93 milyon dolar karşılığında satın alındı. 6 Ekim 2017 tarihinde imzalanan ve tamamlandığı ifade edilen anlaşma sayesinde Equinix'in Türkiye’deki kapasite ve bağlanabilirlik gücü daha da artmış oldu. Zenium veri merkezinin yeni adıysa Equinix IS2 olacak.
Avrupa ve Orta Doğu’da 13 ülkenin 18 stratejik kent merkezinde 67 veri merkezine sahip olan Equinix, hali hazırda İstanbul’da IS1 adında bir veri merkezi işletiyor. Equinix, Türkiye’deki en geniş metro ethernet ağına sahip olan İstanbul'un Avrupa ve Asya arasında stratejik bir köprü olduğunu ve hem ekonomik hem de jeopolitik anlamda kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor. Şirketin 'colocation' ve ara bağlantı hizmetleri için Türkiye’de hızla artan talebi karşılamasına olanak sağlayacağı da ifade ediliyor.
Zenium, Batı Avrupa pazarına odaklanacak
Dünya en büyük veri merkezi şirketlerinden Equinix'in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Başkanı Eric Schwartz, İstanbul'un stratejik konumunun altını çiziyor. Zenium Kurucusu ve CEO'su Franek Sodzawiczny ise bu satın almanın ardından Zenium’un Batı Avrupa’daki işlerine odaklanacağını belirtiyor.
Yapılan basın açıklamasındaki bazı önemli bilgiler aşağıda bulabilirsiniz ki Zenium'un Londra merkezli bir teknoloji şirketi olduğunu (yerli bir şirket olmadığını) son olarak paylaşmak isterim.
- Zenium satın alım işlemi toplamda 3 bina ve araziyi de kapsıyor. IS2 veri merkezi binası kısmen donatılmış durumda. Diğer iki bina kabuk ve çekirdek olarak veri merkezi donatımına hazır.
- IS2 bugün itibariyle Equinix’e 1.500 metrekare 'colocation' alanı sağlıyor. İşlem, gelecekte Equinix’in bunu 12.000 metrekareye yükselterek tam kapasitede 22 MW’lık kritik müşteri yükünü taşıyan bir kampüs ortamı sağlamasını mümkün kılıyor.
- IS2 veri merkezinde Türk Telekom dahil 10 ağ bulunuyor. Bu ağlar İstanbul’u bölgesel merkezi veya Asya ve Orta Doğu’ya açılan köprü olarak kullanan pek çok uluslararası şirket, bilişim devi ve bilişim sağlayıcı işletmeler için seçenekler sunmaktadır.
- Bağlantı bant genişliğini ölçen ve tahmin eden Küresel Bağlantı İndex'ine göre Avrupa’nın her yıl %44 büyüyerek 2020 yılında 1451 Tbps yüklü kapasiteye ulaşması bekleniyor.
- Satın alma sürecinde Equinix’in hukuki danışmanlığı Slaughter and May, Zenim’un finansal danışmanlığını ise RBC Capital Markets şirketi üstlenmiş.
- İstanbul sadece karasal açıdan kritik konuma sahip değil. Avrupa, Asya ve Afrika arasındaki sualtı kabloları için kilit bir trafik alanı olarak görülüyor. Bu kablo sistemlerinin trafiğin küreselleşmesi ve veri tüketiminin hızlanması konusunda önem taşıdığı vurgulanıyor.