2015 yılından bu yana Apple ile FBI'ın arasını oldukça açan iPhone gerilimi, mahkeme kararı ile noktalandı. Hatırlatmak gerekirse FBI, Apple'dan bir terör saldırısında kullanılan iPhone 5C modelini kırmasını istemiş fakat olumsuz bir cevap ile karşılaşmıştı.
Aldığı olumsuz yanıttan sonra pes etmeyen FBI, 2016'nın Mart ayında Apple'ın yardımı olmadan iPhone 5C modelini kırmayı başarmıştı. iPhone'un kırılmasının ardından pek çok basın kuruluşu FBI'ın iPhone'u kırmak için hangi firmayla çalıştığını ve ne kadar ödeme yaptığını araştırsa da herhangi bir sonuca ulaşamadılar.
Yaklaşık 1 milyon dolar harcamıştı
Associated Press, Vice ve Gannett'ın FBI'dan olumsuz bir dönüş almaları üzerine ise dava süreci başladı. Basın kuruluşları iPhone modellerinde olan bir açığın kullanıcıları tehlikeye düşürdüğünü ve bu açığın halka açıklanmasını savunsa da mahkeme basın kuruluşları ile aynı fikirde olmadı.
Mahkemenin kararına göre FBI, iPhone 5C modelini nasıl kırdığını, hangi 3. parti firmanın desteği ile kırdığını ve bu kırma işlemi için ne kadar harcadığını Apple da dahil olmaz üzere kimseye açıklamak zorunda değil. Net bir rakam açıklanmasa da geçtiğimiz yıl FBI tarafından yaklaşık 1 milyon dolar harcandığına dair bir açıklama yapıldığını da hatırlatalım.