Yayıncılar için Facebook videolarına yönelik önemli bilgiler

Yayıncılar için Facebook videolarına yönelik önemli bilgiler
Nicholas Winton

Sosyal medya ölçümlemesi üzerine hizmet veren NewsWhip'in yayıncılara yönelik çalışmalarını daha önceden sizlerle paylaşmıştık. Şirketin bu kez yayıncıların Facebook videoları üzerine 1 Ağustos-15 Eylül tarihlerinde yaptığı araştırma yayıncılar için faydalı bilgiler sunuyor.

Bildiğiniz üzere yayıncılar için sitelerine trafik sağlama ve okurları ile buluşmada önemli bir rolü olan Facebook'ta video içerik üretimi 2017'de hiç olmadığı kadar arttı. Öngörüler 2019 yılında tüketilen içeriğin yüzde 80'inin video olacağını gösteriyor.

2 milyardan fazla kullanıcısının olduğu Facebook'ta en çok hangi videolar izlenmiş, başarının arkasındaki sırlar neler gelin birlikte bakalım.

En çok etkileşim alan videolar

Yayıncılık sektörünün giderek eğlence sektörüne dönüştüğü günümüzde en çok etkileşim alan videoların dijital olarak doğan yayıncılardan çıktığını görüyoruz. Facebook'ta 2 milyon 800 binden fazla hayranı alan Newsner.com'un Yahudi Soykırımı'nda Nazilerin elinden 669 çocuğu kurtaran Nicholas Winton'ın hikayesi 8.7 milyondan fazla etkileşim göstererek listenin başında yer alıyor.

He saved 669 children from the Holocaust - now watch the audience when his secret is revealed.

Gepostet von Newsner.com am Donnerstag, 10. August 2017

Diğer videolara baktığımızda ise yemek kategorisi ya da  'nasıl yapılır' tarzı videoların yer aldığını görmekteyiz.

Video süreleri uzadı

Çalışmada dikkat çeken en önemli konulardan biri videoların uzunluğu. Önceden yayınladığı raporlar ile kıyaslandığında video sürelerinin uzadığı çok net bir şekilde görülebiliyor. En çok izlenen 10 videonun hiçbiri 4 dakikadan uzun olmasa da internet kullanıcısının artık daha uzun videoları tüketmeye hazır oldukları söylenebilir. Hem video tüketiminin artması, hem videoların daha hızlı indirilebilir olması nedenler arasında. Sadece iki yıl önce yayıncıların paylaştığı en çok izlenen videolar 24'le 90 saniyeyken videoların bugün ortalama  26 -173 saniye arasında olduğunu görmekteyiz. Facebook'un canlı video yayınlama özelliğini devreye alması ile birlikte toplam ortalama video süresi de uzamış olabilir.

 Canlı Yayın videolarının süresi daha uzun

Çalışmanın yapıldığı süre boyunca toplam videoların yüzde 13'ü canlı olarak verilmiş. Facebook'un geçtiğimiz yıllarda duyurduğu özelliğe tüm yayıncıların adapte olduğunu söylemek güç. Listenin başında 4 dakika uzunluğundaki 21 Ağustos'ta gerçekleşen Güneş Tutulması videosu var. Onu Kuzey Amerika'da yaşanan kasırga takip ediyor. Yayın süresi daha uzun olan canlı videolarda tüm insanlığın yakından takip edeceği evrensel olayları görüyoruz. Etkileşim oranlarının da diğer videolara göre az olması oldukça normal bir durum. 

Öte yandan en çok izlenen 50 canlı yayın videosunda ortalama olarak etkileşimin yüzde 35'i paylaşım, yüzde 21'i yorumlar, yüzde 22'si emoji reaksiyonlarından ve yüzde 22'si beğenilerden geliyor.

Yerel yayıncılar daha fazla canlı yayın videosu paylaşıyor

45 günlük zaman diliminde Facebook'tan en çok canlı yayın yapan kuruluş Fox News. Ancak ilk 10'a baktığımızda yerelde servis sağlayan yayıncıların daha fazla canlı video paylaştığına tanık oluyoruz Örneğin, Fox Carolina 1,5 ayda 950 canlı videoyu Facebook kullanıcısı ise buluşturmuş.

Etkileşim oranlarına baktığımızda Fox News yarışta yine ipi göğüslüyor. En çok izlenen canlı videolarda da gördüğümüz gibi yenilik faktörü etkileşimin artmasında oldukça önemli bir rol oynuyor. Facebook kullanıcıları için her gün görmedikleri bir şeyi izlemek onlara oldukça cazip görünüyor.

Etkileşim oranları

Son olarak Facebook videolarının etkileşim oranlarına değiniyoruz. Normalde Facebook'ta içeriklerin en çok beğeni aldığını görmek alışık olduğumuz bir durum. Ancak en çok izlenen 50 video arasında toplam etkileşim oranının yüzde 59'u paylaşımdan geliyor. Beğeninin yüzde 22'de kaldığını görmekteyiz. Bu bağlamda Facebook'ta yayıncıların paylaştıkları videoları etkili kılan en büyük özelliğin, yayıncıların kullanıcının arkadaşları ile paylaşmaya değer yayın içerikleri yaratmış olduklarını söylemek mümkün.

Facebook yayıncılar için hala altın yumurtlayan tavuk. Arada yeni geliştirdiği ürün özellikleri ile her ne kadar da yayıncılarla sürtüşme yaşasa da sosyal ağ, kazan-kazan ilişkisine yönelik stratejiler sürdürmeye devam ediyor. NewsWhip'in raporu kullanıcılar tarafından popüler  ve paylaşılabilir sayılacak 'nasıl yapılır' ve duygulara odaklanan videoların üretilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyor. Öte yandan süresinin daha uzun olduğu canlı videolarda ise  kullanıcıların evrensel olarak daha önce alışık olmadıkları içerikleri izledikleri sonucunu alıyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.