Araç paylaşım odağını artıran Volvo: 2023'te satılan her 5 araçtan 1'i kiralanacak

Araç paylaşım odağını artıran Volvo: 2023'te satılan her 5 araçtan 1'i kiralanacak

'2023 yılında satılan her 5 araçtan 1'i kiralanacak. Bir otomobil şirketiyseniz ve araç paylaşım modelini aklınızdan geçirmiyorsanız, burada bir sorun var demektir.' Bu sözler İsveçli otomobil üreticisi Volvo'nun CEO'su Håkan Samuelsson'a ait. Samuelsson'a göre otomobil endüstrisindeki hızlı değişim, önümüzdeki yıllarda sadece araçların teknik ve tasarımsal özellikleri değiştirmeyecek. Tüketicilerin değişen satın alma davranışları da şirketlerin yeni iş modellerini hayata geçirmelerini zorlayacak.

Bu öngörüyü erken fark eden şirketlerden Volvo 2019'da yeni bir uygulamayı başlatıyor. Şirket, yeni  XC40'ı Amerikan pazarında satmayı planlarken aracın kiralanmasına da olanak sağlayacak.

Araç paylaşımını iş modeline entegre etmeye çalışan Volvo, ilk etapta karlılığı KPI'larından çıkarmış durumda. Fiyatlar ise şirketin yorumuna göre oldukça makul. Başka ülkelerde de araç paylaşımını başlatacak olan Volvo, mesela İngiltere'de araçlardan aylık 850 dolar kira ücreti almayı planlıyor. Ücret, aracın farklı yerlere teslimatından, temizlenmesine kadar birçok hizmeti kapsıyor.

Tek araç, birden fazla sürücü

CEO Samuelsson, aracın kiralanmasının ardından farklı kişilerin de otomobilden faydalanabileceğini söylüyor. Anahtara dahi ihtiyaç kalmadan, cep telefonundaki bir uygulama ile araç şoförünü değiştirebilecek. Kişiler akraba ya da arkadaşlarını da otomobili verebilecekler.

Samuelsson'a göre, otomobil endüstrisinde önümüzdeki 10 yıl içinde araçlar için oluşturacağı elektrifikasyon, bağlantılık, özerklik ve paylaşım ile birlikte araç paylaşımının öneminin de yeri büyük.

Araç paylaşım dünyasına küçük bir adım attıklarını belirten Volvo'nun CEO'su aracı kiralayan abonelerin sonrasında otomobili yabancılara kiralayabileceğini de belirtiyor. Volvo’nun, bu ekosistemi sağlamak için çalıştığını da buradan paylaşalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.