Twitter'ın 140 karakter sınırını aşacağı yönündeki söylentiler nihayet son buldu. Twitter, yaptığı resmi açıklamayla karakter sınırını (şimdilik bir grup kullanıcı için) 280 karaktere yükselttiğini duyurdu.
Twitter, bu güncellemeyi dillerin yapısına ve verilere dayanarak yaptığını açıklıyor. Aynı karakter sayısı içinde İngilizce'yle anlatılabileceklerin Japonca ve Çinçe gibi dillerden çok daha kısıtlı olduğu vurgulanıyor. Twitter, bu anlamsal boyutu veriyle de destekliyor ve İngilizce atılan iletilerin 140 karakter sınırını Japonca'ya nazaran çok daha fazla zorladığını paylaşıyor.
Paylaşılan verilere göre İngilizce atılan iletilerin yüzde 9'u 140 karakter sınırına dayanırken, aynı oran Japonca için sadece yüzde 0,4. Yani her 1000 Japonca iletiden sadece 4'ü Twitter'ın verdiği sınırı zorluyor.
Jack Dorsey ve Biz Stone ilk 280 karakterlik örnekleri paylaşarak değişimin canlı örneklerini verdi ancak hemen 280 karakterlik yazı paylaşacağınızı düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Zira bu özelliğin tüm kullanıcılara açılması için biraz daha beklemek gerekiyor.
Originally, our constraint was 160 (limit of a text) minus username. But we noticed @biz got 1 more than @jack. For fairness, we chose 140. Now texts are unlimited. Also, we realize that 140 isn't fair—there are differences between languages. We're testing the limits. Hello 280!
— Biz Stone (@biz) September 26, 2017
Twitter bildiğiniz gibi 160 karakterlik kısa mesaj standartlarına dayanarak 140 karakter sınırını koymuş ve sonradan kullanıcı isimlerini karakter sınırının dışında tutmaya başlamıştı. Mobil operatörlerin 140 karakter sınırını bilimsel bir tespitle koyup koymadıkları ise meçhul. En azından bu sınırın dillere göre farklı çalıştığı da ortada. SMS'i kopyalayan Twitter konuya mantıksal bir yaklaşım sergiliyor ancak bu artışın anlamlı olup olmadığı da (en azından benim için) tartışma götürür. En azından kullanıcıların alıştığı karakter sınırını iki katına çıkarmak alışkanlıkları değiştirmek adına biraz rahatsız edici olabilir.
Olumlu kullanımları olacağı muhakkak ve fakat olumsuz kullanımların da artacağı aşikâr. Değerli yorumlarınızı bekliyoruz.