Alibaba lojistik dikeyine 15 milyar dolar yatırım yapacak

Alibaba lojistik dikeyine 15 milyar dolar yatırım yapacak

Küresel pazarda e-ticarete hükmetmek isteyen iki girişimden biri olan Alibaba, lojistik alanında da büyük yatırımlara imza atmaya devam ediyor. Çinli şirket daha önce ortak olarak kurduğu bir girişimde hisse payını yüzde 50'nin üzerine çıkardı ve önümüzdeki 5 yıllık yatırım planını açıkladı.

Alibaba Group tarafından yapılan açıklamaya göre Çinli şirket daha önce yüzde 47'sine sahip olduğu Cainiao Smart Logistics Network'e 20 milyar değerlemeli bir yatırım yaptı. Hisse payını yüzde 51'e yükselten Alibaba bu şirketi ortak olarak kurmuştu ve yeni yatırım tutarı 5.3 milyarlık yuan'ı buluyor. Tabii Alibaba'nın lojistik alanındaki yatırım planları bununla bitmiyor.

Dünyanın en verimli lojistik ağı

Yapılan açıklamaya göre Alibaba Group lojistik dikeyine önümüzdeki 5 yılda 100 milyar yuan yani 15 milyar dolar yatırım yapacak. Bu yatırım veri teknolojileri geliştirme, depolama ve teslimat kanallarını iyileştirme gibi işler için kullanılacak. Alibaba CEO Daniel Zhang, sadece Çin'de değil, dünya genelide en verimli lojistik ağını kurmak istediklerinin altını çiziyor ve lojistik işinin e-ticaretin önemli bir parçası olduğunu bir kez daha doğrulamış oluyor.

Alibaba son olarak direkt satış kanallarına Endonezya, Tayland ve Filipinler'i eklediğini de paylaşmıştı. Bu yapılanma Alibaba'nın Lazada Group'a yaptığı 2 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşecek ki dün yapılan açıklama Alibaba'nın Lazada'ya 1 milyar dolar daha yatırım yaparak hisse payını yüzde 83'e çıkardığını da göstermişti.

Alibaba'nın her alanda bağımsız olmak istediği su götürmez bir gerçek. Keza Amazon'un ABD'de FedeX, UPS gbi devlere bile rakip olacağı konuşuluoyor. Bakalım Alibaba ve Amazon küresel pazardaki lojistik performanslarıyla nasıl bir rekabete girecek bu rekabet tüketicilerin lehine olacak mı...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.