TechCrunch Disrupt San Francisco 2017'nin ikinci gününe Google'ın yapay zeka direktörü John Giannandrea'nın yapay zeka teknolojilerinin geleceği ve Google'ın şirket olarak bu konu hakkındaki duruşu üzerine görüşleri ile devam ediyoruz.
Yapay zekayı büyük tehdit olarak görmeye gerek yok
Elon Musk'ın yapay zekanın tehdidi üzerine olan konuşmasından sizlere daha önce bahsetmiştik. Musk'ın aksine Giannandrea yapay zeka teknolojileri üzerine çok fazla abartılı açıklama olduğunu ve bu konunun aslında o kadar da büyük bir tehdit oluşturmadığını söylüyor. Bu teknolojilerin ne kadar geliştirilebileceğini gördükten sonra, Google son yıllarda kullanıcılar için daha iyi deneyimler sağlayacak ürünler tasarlamaya başladı. Bu alanlara yatırım yapmak da Google'ı bir sonraki aşamaya taşımış oldu.
Makine öğrenimi ve derin öğrenmenin kullanıcı üzerindeki etkisinin tartışalamaz olduğundan bahseden Google SVP'si Giannandrea, genel olarak bütün endüstri içinde artık bu alana yönelmenin çok normal olduüunu söylüyor.
Şirketler girişimcilere açık veri erişimi sunuyor
Giannandrea'nın vurguladığı bir diğer önemli nokta ise Google ve diğer büyük teknoloji şirketleri startup topluluğu için makine öğrenimi konusunda yapılan yayınlanan bütün son teknoloji veri setlerine açık erişim sağlıyor. Her girişim her zaman bu verilere kolayca erişemiyor. Ancak zaten gerekli olan veri setlerinin ve bu akademik kaynakların Google tarafından sunulması girişimciler için çok önemli bir unsur.
Google'ın ayrıca bu araştırmaları nasıl desteklediği sorusuna da bu konuya ne kadar önem verdiklerini ve yatırım yaptıklarını söylerek cevaplıyor. Ürün ve araştırma takımlarının bir arada çalıştığını söylüyor. Sonuçta bir sonraki sonraki gelişmenin hangi aşamada kimden ve ne zaman geleceği belli olmuyor.
'Yapay zekanın bir kıyametin başlangıcı olacağına inanmıyorum'
Giannandrea'ya göre makine öğrenimi, yapay zeka gibi gelişmekte olan teknolojilerin uygulanabileceği alanlar yaratılan endişelerden daha fazla. Örneğin sağlık sektöründe radyoloji, patoloji gibi alanlara uygulandığında alınacak verim inanılmaz.
Yapay zekanın herhangi bir kıyamet senaryosuna sebep olacağına inanmadığını söyleyen Giannandrea, kişilerin bu konuda gereksiz yere çok fazla endişelendiğini düşünüyor. Bu alanın tamamen birçok endüstri için çok yaratıcı ve heyecan verici ve uygulanabilir bir şey olduğunu da ekliyor.
Ayrıca yapay zeka teknolojilerinin de biyotek veya genetik alanları gibi her ileri teknolojide olası olabilecek tehditleri taşıdığını normal karşılamak gerektiği noktasına da değiniyor. Ancak bu konunun ahlaki boyutu için Google verilere odaklanmış durumda. Verilerde herhangi bir çelişki veya önyargı olup olmadığını anlayamak Google'ın önceliklerinden.
Son olarak Google'ın gelecekteki planlarına yönelik ise yine daha önce Webrazzi olarak incelediğimiz Google Assistant'ın yakaladığı başarıya değinen Giannandrea'ya göre, Google'ın amacı akıllı telefonları diğer cihazlara taşıyabilmek. Örneğin Google Home'da olduğu gibi teknolojiyi gerçek gündelik hayata dahil etmek ve kişiye uygun hale getirebilmek en temel amaçları arasında. Google Lens üzerinde ise hala çalıştıklarını ve neyi nasıl gördüğümüz anlayabilmek için bunun en güzel yol olduğunu belirtiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap