Facebook: Asıl işimiz ürün tasarlandıktan sonra başlıyor

Facebook: Asıl işimiz ürün tasarlandıktan sonra başlıyor

Workup by Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla Webrazzi editörlerimizin de katıldığı  TechCrunch Disrupt San Francisco 2017 etkiliğinden derlediğimiz haberleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Facebook Tasarım ekibinin başında olan Luke Wood, TechCrunch Disrupt'ta teknoloji devinin ürün tasarımlarına yönelik soruları yanıtladı. Sadece ürünü tasarlamakla değil, kullanıcılara karşı ürünün nasıl kullanıldığı konusunda da sorumlulukları olduğunu belirten Wood, Facebook'un kullanıcı ve toplulukların hedeflerine ulaşmaları için hizmet verdiğini söyledi.

Facebook'taki toplulukların ürün tasarımı üzerinde büyük katkıları olduğunu belirten Wood, kullanıcıların hem ürünün tasarım aşamasındayken, hem de tüm kullanıcılara açıldıktan sonra şirkete pozitif katkı sağladıklarını söyledi.

Kullanıcıların değerlendirmelerini can kulağı ile dinleyen ekip, kişilerin Facebook ürünlerini nasıl kullandıkları konusunda da sorumluluk sahibi. Gelen şikayetleri yeni tasarım özellikleri ile çözmeye çalışan tasarım ekibi kullanıcı sorunlarını çözmek için de canla başla çalışıyor. Ürün tasarımı bittiğinde işlerinin yalnızca yüzde 1'lik bir kısmını tamamlayan ekibin asıl işi bu süreçten sonra başlıyor. Wood'un açıklamaları 2 milyar kullanıcısı olan  Facebook'un başarısının bir tesadüf olmadığını da bir kez daha gösteriyor.

'Yeni olan bir şey artık yeni değildir'

Oturumda dikkat çeken konulardan biri de Facebook'un Snapchat özelliklerini kopyalaması üzerineydi. Wood'a sosyal ağın, Snapchat’in yüz filtreleme ve hikayeler gibi özelliklerini kopyalamasını nasıl değerlendirildiği soruldu. Bunun üzerine soruyu tasarım okulundan bir profesörünün sözü ile yanıtladı. ‘Yeni olan bir şeyin artık yeni olmadığını’ söyleyen Facebook yöneticisi,  sandalye fiziksel tasarımlarda da ürünlerin birbirine benzediğini ve ürünlerin insanların ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlandığının altını çizdi.

'Facebook'ta icat edilen birçok şey var, ancak elbette herşeyin burada keşfedileceği düşüncesinin gururunu yaşamıyoruz' diyen tasarımcı, her zaman Facebook topluluklarının ihtiyaçları doğrultusunda hareket ettiklerini ve kendilerini yönlendirmeleri konusunda topluluklara izin verdiklerini belirtti. Wood, 'Hizmet verdiğimiz toplulukların ihtiyaçlarına odaklanıyoruz. Bunun nasıl şekil alacağı ise ikinci sırada yer alıyor.' dedi. Dileriz ki Wood'un verdiği bu yanıtla da Snapchat-Facebook arasındaki yapılan polemik sona erer.

Oturumda değinilen diğer bir konu ise Amazon ve Google'a rakip olarak değerlendirilen Facebook'un üzerinde çalıştığı gizli projesi. Öncesinde Webrazzi üzerinden duyurduğumuz ürün çalışmalarında hala sona varılmadığını söyleyen Wood, bu konu üzerinde yorum yapmak istemediğini belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.