Facebook'un yatırımcısı Yuri Milner internetin 20 yıl sonraki geleceğini açıkladı

Facebook'un yatırımcısı Yuri Milner internetin 20 yıl sonraki geleceğini açıkladı

2009 yılında Facebook'a 200 milyon dolarlık yatırımıyla aklımızda yer eden Yuri Milner, dünya çapındaki şirketlere yatırım yapmayla ilgili soruları yanıtladı. Daha sonraları Spotify ve Airbnb gibi dünyaca tanınmış şirketlerdeki yatırımlarıyla da hatırladığımız Milner, uzun vadeli ve uluslararası yatırımları desteklediğini bir kez daha bizlerle paylaşıyor.

E-ticaret kullanımı 10 yılda 10 kat artacak

Milner, internetin geleceğini sayısal olarak ele alıyor. 10 yıl içinde dünya çapında değişen tüketicilerin internet kullanım rakamının 10 kat daha fazla olacağı bekleniyor. Şu an internet kullanımı dünya çapında 3.5 trilyon dolar değerinde olduğunu belirten yatırımcı ancak bu rakamın 20 yıl içinde 35 milyar dolara çıkacağını açıklıyor. İnternetten tüketim %6'lık bir orana sahip diyen Yuri Milner, e-ticaret kullanımının da giderek artacağından emin.

Dünyanın ayrıca büyük bir bölümünün internet erişimi 0lmadığı da düşünülünce, 10 yıl önce büyük beş şirketin pazarın yüzde 70'ine sahip olmasına değinen yatırımcı aynı oranın korunacağından emin. Bu 5 şirketi Facebook, Google, Amazon, Alibaba, and Tencent olarak açıklayan Milner öngörüde bulunduğu 350 milyar dolarlık değerin yüzde 70'ini  bu 5'li oluşturacak diyor.

ABD ve Çin dünyada internet pazarının yüzde 90'ına sahip

Rakamlara arası iyi olduğu sadece yatırımlarından değil açıklamalarından da anlaşılan Milner, ABD bazlı teknoloji şirketlerinin dünya genelindeki internet pazarı değerinin yüzde 65'ini Çin'inse yüze 25'ini oluşturduğunu belirtti. ABD teknoloji ekosistemi dünya piyasasının en başında geliyor ve Çin ile birlikte dünya piyasasının yüzde 90'ına sahip olmuş durumdalar.

Avrupa piyasasına baktığımızda, ABD her ne kadar rakamlarda önde olsa da, öncü şirketlerin hepsi kurumsal ve dünya çapında isim yapmış şirketler. Çin ise bu açıdan bu yüzde 25'lik oranı ülke içinde biraz daha kapalı tutmakta. Yani Avrupa Milner için Avrupa gelişmekte olan bir piyasa.

Uber'in son zamanlarda karşı karşıya geldiği sıkıntılarına Milner'ın bakış açısı ise zamanın sürekli değişmesinin, insanların değişmesinde katkısı. DST Global'ın şirket olarak maalesef ki çok fazla kadın yatırımcıyla ve kurucuyla çalışamadıklarına da değiniyor.

Uzay çalışmalarıyla ilgili olan yatırımlarda Milner, dünyadaki en büyük kapsamlı teleskopu kullanarak insanoğlu dışında uzayda gelebilecek sinyalleri dinlediklerini, her ne kadar henüz bir gelişme elde edememiş olsalar da bunun gelecekte de olmayacağı anlamına gelmediğini de belirtiyor.

Workup by Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla katıldığımız TechCrunch Disrupt San Francisco 2017 etkiliğinden derlediğimiz haberleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.