Bildiğiniz üzere İnternetin doğuşu medya sektöründe yeni bir çağın başlangıcı oldu. Geleneksel kanatta haber üreten medya organları ciddi anlamda kan kaybetmeye başlarken, dijitale ayak uyduranlar yükselişe geçti. Ancak dijital gelir modeli hiç bir zaman geleneksel gelir modeli kadar karlı olamadı.
Medya sektörü, yapay zeka (AI) kullanım alanının artması ile başka bir çağa giriyor. AI artık medya kuruluşlarının strateji toplantılarında giderek ağırlık kazanan bir konu. Bugün haber ajansı Associated Press, yayın kuruluşları USA Today ve Washington Post, AI teknolojilerinden faydalanarak daha efektif iş sonuçları alıyorlar. Örneğin, USA Today kısa videolarını oluşturmada AI teknolojisinin nimetlerinden yararlanıyor.
Heligrof, Washington Post’un çalışkan üyesi
ABD'nin köklü gazetelerinden Washington Post, AI teknolojilerine erken adapte olan medya kuruluşlarından biri. Gazetenin kendi geliştirdiği Heliograf ismini alan bir robot muhabiri var. Heliograf, bugünlerde şirket yöneticileri tarafından ‘en çok sevilen personel unvanını’ kazanmış olabilir. Zira gazete Heliograf'i kullanarak geçtiğimiz yıl 850'den fazla makale üretti.
Heliograf, ilk kez geçtiğimiz yıl Brezilya'da düzenlenen 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda kullanıldı. Öte yandan 2016 ABD Seçimleri’nde gazetecilerin yükünü bir hayli hafifletti diyebiliriz. Seçim Günü, 50 eyaletin tamamında yerel bölgelerde yaşayan okuyucular için 500'den fazla güncel raporlama, analiz ve haber oluşturdu.
2012 Seçimleri'nde ise 2016 yılında üretilen haberin yalnızca yüzde 15'i üretilmişti.
Yüksek Analiz Kapasitesi
Heligrof'un yetenekleri hızlı ve çok haber üretme ile sınırlı değil. Analiz etme kapasitesi de çok oldukça yüksek. Öyle ki, gazetecilerin göremediği trenleri fark edebiliyor. Heliograf, Washington Post’ta seçim sonuçlarının beklenmedik bir yönde hareket etmeye başladığını ilk gören 'gazeteci.' Şirkete göre habercilere, okuyucuya ilginç hikayeler bulma konusunda oldukça faydalı olabileceği düşünülüyor. Heligrof sayesinde Washington Post, artık yerelde yaşayan daha fazla okuyucu kitleye ulaşabiliyor. Bu içerikler gazetenin bileğinin yerelde de güçlenmesini sağlıyor.
İyi bir strateji ve teknik yapı ile tasarlanan yapay zekalar kişiselleştirilmiş haberciliğin çok daha ötesine geçebilirler. Güçlü analiz yetenekleri sayesinde okuyucular için akıcı hikayeler oluşturabilecekleri gibi artık yerelde dahi kitlelere haber üretmek yerine okuyucular için bireye özel haberler yaratabilirler. Okur-yayın kuruluşu arasındaki bağı arttırmasına vesile olabilecek bu sistem, okuyucunun da satın alma niyetini arttırabilir.
Öte yandan, yapay zekaya ağılık veren Facebook gibi güçlü sosyal ağlar ile medya kuruluşları arasında partnerlikler söz konusu olabilir. Facebook’un son dönemde yayıncılar için attığı adımlar ve yapay zekaya yaptığı yatırımlar da bunun habercisi olabilir.
Medya sektörü çalışanları tehdit altında
Medya organları AI kullanımının gazetecileri işlerinden etmeyeceği iddialarında bulunuyorlar. Yapay zeka teknolojisinin gazetecilere iş yüklerinin hafiflemesinde büyük katkılarının sağladığını belirtiliyorlar.
Şu anda tamamen bir gazetecinin görevini üstlenemeyen AI teknolojisi şimdilik gazetecileri koltuklarından etmeyebilir. Ancak gelecekte neler olabileceğini görmek için kahin olmaya gerek yok. Finansal olarak ciddi anlamda kan kaybetmeye devam eden medya kuruluşları, dijital platformlarda üyelik ve tıklama başına reklam kazanımları ile istedikleri gelirleri elde edemiyorlar. ‘Şirket çıkarları’ adına orta vadede mevcut kadrolarının yüzde 10 ile şu anki iş sonuçlarını daha verimli hale getirebilirler.
Yapay zekanın bu etkisi sadece sektörün emekçileri gazetecileri derinden etkilemeyecektir. Bugün medya planlamadan, satın-almaya, SEO çalışmalarından video üretimine kadar yapay zeka alanında çalışmalar hayata geçmeye başladı ya da sürdürülüyor. Bu alanda çalışan kişiler de süreçten olumsuz etkilenirken, şirketlerin organizasyon yapılarında finanstan, insan kaynaklarına kadar bir çok birimde ciddi küçülmeler olacaktır.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap