Facebook'ta en fazla 'muhteşem' emojisi kullanılıyor

Facebook'ta en fazla 'muhteşem' emojisi kullanılıyor

Sosyal medya devi Facebook'un  'beğen' tuşunun yanı sıra  hayata geçirdiği emojiler, platformda her gün 60 milyondan fazla kullanılıyor. Emojiler, ilk kez geçtiğimiz yıl Şubat ayında 'muhteşem, hahaha, inanılmaz, üzgün, kızgın' olarak kullanıcıların uygulamasına açılmıştı.

Sosyal medya araştırma şirketi Spredfast'in yürüttüğü araştırmanın sonuçları Facebook kullanıcılarının  emojilere oldukça alıştığını ortaya çıkardı. Şirket, Facebook'ta 100 markanın yaklaşık 67 bin içeriğini inceleyerek, kullanıcı-kategori-emoji arasındaki etkileşimi 'Smart Social Report' adlı raporda bir araya getirdi.

En fazla 'muhteşem' kullanılıyor

Raporda, perakendeden finansa toplam 10 farklı kategorinin emoji nabzı ölçülürken, 'Beğen' ifadesinin Facebook'ta hala en baskın tepki olduğunun altı çiziliyor. 'Beğen' ifadesinin dışında 5 emoji ile yapılan sektör karşılaştırmasında etkileşimin en fazla görüldüğü kategori medya. Diğer kategorilere göre daha fazla içerik üretilen medyanın kullanıcı ile bu kadar fazla etkileşim sağlaması sürpriz değil elbette. Medyayı, ambalajlı tüketici ürünleri ve turizm takip ediyor.

En az etkileşim gösteren sektörün finans olduğunu görüyoruz. Finans, medya ile karşılaştırıldığında neredeyse yüzde 50 daha az emoji etkileşimi alıyor. Öte yandan finans sektöründe dikkat çeken konu ise 'kızgın' emojisinin baskın olması. Özellikle tüketicilerin sosyal medyada banka ve sigortacılık alanında faaliyet gösteren markalarla daha çok problemlerini ve şikayetlerini dile getirmek için iletşime geçmelerinin sonucu olarak bu durumun emojilere de yansıdığını söyleyebiliriz.

Her ne kadar medya sektöründeki markaların kullanıcılar ile en fazla etkileşimde bulunsa da, ünlüler, paketli ürünler ve turizm sektöründe üretilen içeriklerin daha fazla 'muhteşem' tepkisi aldığını görmekteyiz. Ünlülerle hayranları arasında oluşan bağ, turizm sektörünün paylaştığı iç çektiren gezi rotaları, paketli ürünlerin eğlenceli ve yaratıcılıklarını konuşturudukları içeriklerle, markalar tüketicinin kalplerine dokunmayı başarmış gibi.

Spredfast'in raporunda hangi içerik türünün en çok hangi emojiden etkilendiği bilgisi de yer alıyor. Toplam tepki, durum bildirimi, video ve linklerde başa baş giderken, kullanıcıların fotoğraflı içeriklere  daha az emoji tepkisi verdiği görülmekte. Eğlence hissini daha fazla veren videolu içeriklere kullanıcılar daha fazla 'muhteşem' emojisi ile tepki gösteriyorlar.

Son yıllarda  sosyal medyada kullanıcıların duygularını ifade edebilmelerinde etkili bir araç olan emojiler,  gün geçtikçe kelimelerin yerini iyiden iyiye alıyor.  'Emoji' kelimesi 2015 yılında Oxford Sözlükleri tarafından yılın kelimesi seçilmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.