Apple Watch 3’ün tanıtımının ardından Swatch'un hisseleri düştü

Apple Watch 3’ün tanıtımının ardından Swatch'un hisseleri düştü

Teknoloji devi Apple’ın 12 Eylül'de yeni merkezi Apple Park’ta düzenlediği özel etkinlikte Apple Watch 3’ü tanıtması İsviçreli saat ve mücevher üreticisi Swatch Group’u olumsuz etkiledi. Bir dönemin ders kitaplarında iş modeli ile parmakla gösterilen şirketi zor günler bekliyor gibi görünüyor.

Business Insider’a  göre, 21 milyar dolarlık piyasa değeri olan marka, 13 Eylül’de piyasaların açılması ile % 4,5 düşerek 1 milyar dolarlık bir piyasa kaybı yaşadı. Öte yandan şirket hisselerinin %10’luk bir düşüşe karşı korunması için şirketin önümüzdeki aylarda yüksek miktarda prim ödeyeceği açıklandı.

Şirket hızla kan kaybediyor

Bu düşüşle ile birlikte  175 yıllık geçmişi bulunan şirket aslında ilk kez zor anlar yaşamıyor. Köklü şirket, 2016’yı  bir önceki yıla göre yüzde 47’lik bir gelir düşüşü ile kapatmıştı. 2015’de yaklaşık 1.164 milyon dolar gelir elde eden şirket, geçtiğimiz yıl 617 milyon dolar gelir elde ettiğini duyurmuştu. Şirket CEO’su Nick Hayek, her ne kadar sonrasında 2017 yılında toparlanma beklediklerini söylese de Swatch’un üzerindeki kara bulutların dağılmaya niyeti yok gibi görünüyor.

Akıllı saat endüstrisi şimdilik premium segmentteki saat satışlarını etkilemeyi başabilmiş değil. Swatch Group, premium ürünler de olmak üzere çatısında 18 farklı markayı bulunduruyor. Bu noktada gelirindeki düşüşe yeni bir ürünle çözüm bulana kadar şirketi premium segmentteki saatlerinin taşıyacağını söyleyebiliriz. Ancak akıllı saat endüstrisi değişen müşteri davranışları ile birlikte ilerleyen yıllarda tüm pazarı ele geçirecektir. Geleneksel saat üretimi ise sadece koleksiyoncularını hedef alan özel bir pazara dönüşecektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.