Dünyanın en iyi teknik üniversitelerinden biri olan MIT ile teknoloji devi IBM, yapay zeka araştırmaları konusunda bir işbirliği imzaladı. 10 yıllık bir süreyi kapsayan bu işbirliği, 240 milyon dolarlık bir araştırma bütçesini kapsıyor. "MIT-IBM Watson AI Lab" adı verilen bu yeni laboratuvar Cambridge Üniversitesi'nde bulunacak ve başkanlığını AI Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Dario Gil ve MIT Mühendislik Fakültesi Dekanı Anantha P. Chandrakasan yürütecek.
IBM, araştırma ekibi, MIT öğrencileri ve fakültenin beraber çalışabileceği bu laboratuvara 240 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. Burada yapılacak araştırmalar sonucu üretilecek ortak çıktılara ne olacağı, nasıl bir ortaklıkla sahiplenileceği ise henüz pek netleşmiş değil.
Şu anda bu işbirliğinin her iki taraf için de farklı anlamlar ifade ettiğini söyleyebiliriz. MIT, araştırma sonuçlarını yayınlamayı ve bu araştırmalar sonucunda yine aynı yatırım fonundan faydalanabilecek girişimler kurmayı hayal ederken IBM, ortaya çıkacak araştırma sonuçlarını kendi ürünlerine ve hizmetlerine entegre etmeyi umuyor.
IBM'den Dario Gil laboratuvarın amacını şöyle özetliyor: "Ortak laboratuvarın ana amacı MIT'nin bilim adamlarını ve IBM'in araştırmacılarını bir araya getirerek yapay zekanın geleceğini şekillendirmek ve bilimin sınırlarını zorlamaktır."
IBM araştırmacıları ve MIT öğrencilerinin çok geniş kapsamlı araştırmalar yapmak amacıyla dağılmasını engellemek amacıyla bazı temel ilkeler belirlenmiş durumda. Bu ilkeler arasında, sinirsel temelli derin öğrenme ağları için belirli uygulamalar geliştirmek, kurumdaki karmaşık problemlerin çözümlerinde daha genelleştirilmiş yollar bulmak amacıyla AI algoritmaları geliştirmek yer alıyor.
Ayrıca MIT öğrencileri, IBM'in geliştirmek için yoğun bir çaba harcadığı kuantum bilgisayarının gücünü de yapay zekayı geliştirmek amacıyla kullanabilmeyi umduklarını söyleyebiliriz.
Son olarak, iki ekip, gördüğümüz kadarıyla yapay zekanın toplumsal alanda yarattığı sosyal ve ekonomik etkiyi anlamaya yardımcı olmak için birlikte çalışmayı planlıyor.
Yapılacak çalışmalar ve araştırmalar sonucunda IBM ve MIT'nin özellikle sağlık alanında ve siber güvenlik alanında yeni ticari atılımlar yapması bekleniyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap