Rusya, ABD siyasetini Facebook reklamlarıyla nasıl manipüle etti?

Rusya, ABD siyasetini Facebook reklamlarıyla nasıl manipüle etti?

Facebook, geçtiğimiz yıl ABD seçimlerinin olduğu dönemde Rusya ile bağlantılı bir şirketin sahte hesaplar üzerinden 100 bin dolar değerinde reklam satın aldığını açıkladı. Şirketin kaynağını Rusya'ya kadar izleyen Facebook, reklamların ilk kez 2015 yılında satın alınmaya başladığını açıkladı.

İlk etapta Rusya propagandalarını öne çıkarmak için Facebook reklamları satın alan şirket, seçim döneminde ise başkan adayları Donald Trump ve Hillary Clinton ile ilgili de reklamlar yayınladı. Başkan adaylarının haricinde ABD'deki göçmenlik, LGBT, ırkçılık gibi konularda bölücü sosyal ve politik mesajlar içeren reklamlar da yayınlayan Rusya bağlantılı hesap ve Sayfalar, Haziran 2015 ile Mayıs 2017 arasında 100 bin dolarlık reklam satın aldı.

Bugüne kadar toplamda 3 bini aşkın reklam satın alan Rusya merkezli şirket, reklamları yayınlamak için 470 sahte hesap kullandı. Facebook'un güvenlik biriminin başında bulunan Alex Stamos yaptığı açıklamalarda sahte hesapların birbirleriyle bağlantılı olduğunu ve muhtemelen Rusya dışından yönetildiklerini belirtti.

Bilgiler ABD yetkilileriyle paylaşıldı

Reklamları satın alan sahte hesapların Facebook tarafından silindiğini de ekleyelim. Sahte hesaplar ve şirket ile alakalı tüm bilgileri ABD yetkilileriyle paylaştıklarını da açıklayan Stamos, gerektiği takdirde yetkililerle birlikte çalışmaya devam edeceklerini de belirtti.

Tabii ki 100 bin dolarlık Facebook reklamının ABD seçimlerini tamamen manipüle edebileceğini söylemek doğru olmayacaktır. Fakat Facebook'ta hızla yayılan sahte haberler ve reklamların seçimlerin gidişatını değiştirebilmiş olması da, güçlü bir ihtimal.

Facebook ve daha genel anlamda internet kullanıcılarının haberleri paylaşmadan önce iki kere düşünmesi ve kaynağını araştırması en geçerli önlem olarak öne çıkıyor. Rusya ve ABD arasında süregelen gerilimin Facebook reklamlarında da yinelenmesi ise ayrı bir tartışmanın konusu...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.