Native reklam devi BuzzFeed, neden banner reklam yayınlamaya başlıyor?

Native reklam devi BuzzFeed, neden banner reklam yayınlamaya başlıyor?

Şu günlerde birçok yayıncı medya patronu Rupert Murdoch'un 2012'de söylediği 'Önümüzdeki 10 yıl içinde gazetelerin büyük bir kısmı tarihe karışacak' sözlerini hatırlıyor. Web 2.0 teknolojilerinin gelişmesi ve sosyal ağların evrimi, internet kullanıcısının beklentileri ve alışkanlıklarının değişmesi geleneksel medya kanallarını zorlamaya devam ediyor.

Murdoch’u haklı çıkaran bu sözlerin yanı sıra yıllar içinde dijital tabanlı medya kanallarının da köklü gazeteler karşısındaki ezici üstünlüğüne şahit oluyoruz. 2006'da kurulan Amerikan internet medya şirketi BuzzFeed’i bu anlamda güçlü bir örnek olarak gösterebiliriz. Kendi kategorisinde hatırı sayılır bir kitlesi olan şirket, bu zamana kadar gelir modeli olarak 'doğal reklamı' benimsemişti. Dijital medya endüstrisinin kullanıcılar gözünde istenmeyen çocuğu olan banner reklamlara karşı tavrı oldukça netti: BuzzFeed sayfalarında kullanıcılar bir banner görmeyecekti.

Sosyal yayıncılıkla çığır açan BuzzFeed'in bu kararı, internet yayıncılığı açısında yeni bir döneme işaret etse de, pratikte bu, böyle olmadı. Şirketin son paylaştığı mesaja göre, BuzzFeed fikrini değiştirdi. Mayıs 2016 rakamlarına göre, nerdeyse bir yılda aylık ziyaretçi sayısını 1 milyardan 7 milyara çıkaran şirket, artık banner reklamlara yer vereceğini açıkladı. Bundan böyle medya şirketi reklamcılara web sitesinin giriş sayfasında, mobil uygulamasında ve hikaye sayfalarında reklam girmesine izin verecek.

Programatiğin önlemeyen yükselişi

Bu kadar büyük bir okuyucu kitlesinin olması şüphesiz reklamcıları sitede reklam verebilmeleri için sıraya sokacak. Öte yandan reklam modelleri de mutlaka reklam verene oldukça iyi veri sağlayabileceği gibi hedeflemelerinde de kesinlik sağlayacaktır.

BuzzFeed'in banner reklamları hayatına sokması, kullanıcı deneyimine değil de, rakamlara bakıldığında doğru bir karar gibi görünüyor. emarketer'e göre dijital reklam endüstrisindeki öngörüler sadece ABD'de programlanmış reklam harcamaları bu yıl 32 milyar doları bulacak. Biraz daha uzun soluklu düşünüldüğünde dünya genelinde 194,60 milyar dolara ulaşan küresel dijital reklam harcamalarının 2020'de 335 milyar doları bulması bekleniyor. Bu gelirin, toplam medya reklam yatırımlarının yüzde 46'sını oluşturması öngörülüyor. Bu durumda BuzzFeed gibi bir yayın kuruluşunun kendi payını rakiplerine bırakmak istemesi büyük bir hata olurdu.

Mobilin ötesindeki "gerçeklikleri" düşünmek

Kapılarını programatik reklama açan şirketin bu kararı küçük reklam bütçeleri ile hareket etmek isteyen reklam verenleri de olumlu yönde etkileyecektir. Şirketin kendi reklam platformunu kurduğunu da burdan paylaşalım. Bu sayede sitenin temiz yapısı mümkün olduğunca korunması hedefleniyor. Yine bir çok sitenin aksine, okuyucuyu rahatsız eden ya da sitenin hızını yavaşlatan reklamlar BuzzFeed’de yayınlanmayacak.

Mobil içerik tüketimine de adapte edilen reklam ekosistemi ile BuzzFeed reklamlarının yakında hayata geçmesi bekleniyor. Native yani doğal reklamın sınırlarıyla ilgili önemli bir mesaj da veren karar sonrasında, daha hibrit ve yenilikçi reklamları görmeye başlayabiliriz. Zira banner reklamların BuzzFeed tarafından reddedilmesi mobil ve sosyal gibi önemli iki ana faktörle etkiliydi. Ancak bunların da ötesinde, Artırılmış Gerçeklik (AR) olmak üzere, yeni teknoloji ve platformların hayatımızda daha fazla yer bulacağı beklentisi belirleyici bir trend haline geliyor. İyi kurgulanabilirse, teknolojiler banner reklamlara altın çağını yaşatabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.