Android Oreo vs. iOS 11: Hangi işletim sistemi diğerine benziyor?

Android Oreo vs. iOS 11: Hangi işletim sistemi diğerine benziyor?

Google'ın 21 Ağustos'ta gerçekleşen Güneş Tutulması ile birlikte tanıttığı Android Oreo, bir çok yenilikle beraber geliyor. Bu yeniliklerin bir bölümü sistemsel iyileştirmeler ve pil ömrünü uzatmaya yönelik olsa da, kullanıcı deneyimini değiştirebilecek bazı özellikler de yok değil.

Genellikle iOS, Android'i kopyalamakla suçlanıyor fakat Android Oreo için rüzgar tersten esmiş gibi görünüyor. Yeni eklenen özelliklerin bir çoğu iOS cihazlar için Android'den daha önce duyuruldu.

Bildirimler

Android kullanıcıları Oreo ile beraber uygulamalarda bildirim olduğunu sağ üst köşede bulunan noktadan anlayabilecekler. Neredeyse iOS'un ilk sürümünden beri piyasada olan bu yöntem bazı 3. parti Android geliştiricileri tarafından bile kullanılsa da Google, bunu kullanmaktan kaçınıyordu. Bildirimlerde yapılan değişiklik sadece bununla da sınırlı değil, bildirimin üzerine basılı tutulunca iOS'da bir süredir kullanılan 3D Touch özelliğine benzer şekilde, bazı işlemlerin yapılabileceği bir pencere açılıyor.

Sonuç olarak Google'ın bu özellikleri kopyalaması kullanıcıya yarayacak çünkü Apple'ın bunu kullanıyor olmasının en temel sebebi işe yarıyor olması.

Yeni Emojiler

Android Oreo ve iOS 11 her ikisi birden yeni emojiler eklemeye ve farklı şeyler denemeye devam ediyor. Android Oreo ile beraber eski damla şeklindeki emojiler ve bazı geleneksel emojiler gidiyor ve yerine tekrar yuvarlak emojiler geliyor. Google burada da iOS 11'den esinlenmiş olsa gerek çünkü çok farklı detaylı emojiler geliştirmeye başlamış.

Tim Cook'un dünya emoji gününde attığı Tweet'in de bu detaylı emojilerin gelmesinde etkisi olmuş olmalı çünkü Apple'a da çok yakında yeni ve detaylı emojiler gelecek.

Akıllı kopyala-yapıştır özelliği

Akıllı telefonlarda kopyalama ve yapıştırma işlemi oldukça çok kullanılsa da küçük ekran boyutları yüzünden çok da verimli kullanılabildiği söylenemez. Google Android Oreo sürümü ile beraber Google yapay zeka (AI) ile desteklenen akıllı seçme özelliği geliyor. Örneğin bir adres kopyaladıysanız artık bu kopyalama sırasında haritalar uygulaması da seçenek olarak sunulacak. Özellikle mesajlaşma uygulamaları içerisinde bu akıllı seçme özelliğinin bir çok kişi için hayat kurtarıcı olacağını söyleyebiliriz.

Resim içinde resim

Android Oreo ile beraber gelecek olarak bir özellik de resim içinde resim (picture-in-picture) özelliği olacak ki bu özellik de iOS 9'dan beridir iPad'larda kullanılabiliyor. Android Oreo ile beraber bu özellik muhtemelen Android telefonlarda da kullanılmaya başlanacak ki bu da iPhone'da olmayan bir özellik olacak.

Apple ise ısrarla bu özelliği iPad ile sınırlamaya devam ediyor.

Otomatik doldurma (Autofill)

Android Oreo ile beraber artık kullanıcı adları ve şifrelerin otomatik doldurulmasına olanak sağlıyor. Şimdiye kadar şifre yöneticisi uygulamalarıyla bu işi çözmeye çalışıyordu Android kullanıcıları fakat oldukça çetrefilli oluyordu. Uygulamalar artık Autofill API kullanarak bu problemi ortadan kaldırabilirler.

iOS'da da bu problemin tam olarak çözüldüğü söylenemez. Bazı uygulamalara özel olarak Autofill imkanı veren iOS henüz tam anlamıyla tüm uygulamalara bir API olarak sunmuyor. Belki Android Oreo sonrası Apple'da bu yeniliği ekler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.