Mark Zuckerberg babalık iznine çıkıyor

Sosyal medya devi Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, her fırsatta 'aile' kavramına verdiği önemi vurgulayan bir isim. Bugünlerde ikinci kez baba olma heyecanının telaşını yaşayan Facebook CEO'su kızının doğumunun ardından babalık iznine çıkacağını açıkladı.

Zuckerberg'in geçtiğimiz Cuma günü Facebook hesabından paylaştığı mesajda 2015 yılında dünyaya gelen ilk kızı Maxima (Max) ve evin diğer üyesi Beast'in aynı karede fotoğrafı yer alıyor. İlk kızları Max'in doğumunun ardından iki ay babalık izni aldığını yazan Facebook CEO'su, tekrardan iki aylık bir izne çıkacağını belirtiyor.

Zuckerberg,  izninin ilk bölümünü doğumdan hemen sonra, diğer kısmını ise Aralık ayında kullanacak.

When Max was born, I took two months of paternity leave. I will always be grateful I could spend so much time with her...

Gepostet von Mark Zuckerberg am Freitag, 18. August 2017

Mesajında çocukları dünyaya geldiğinde çalışan ebeveynlerin izne çıkmasının bebek ve aile için olumlu sonuçlar doğuracağını yazan Zuckerberg, Facebook'ta doğum ve babalık izinlerinin 4 ay verildiğini açıklıyor.

İzni sırasında Zuckerberg'in görevini geçici olarak kim devralacak henüz net değil. Kendisine oldukça yakın bir isim olan şirket COO'su Sheryl Sandberg bu konuda güçlü bir aday.

Babalık izni hangi ülkede ne kadar?

ABD'de ailelere yasal olarak ücretli doğum ve babalık izni verilmiyor. Anne adayları bile bebeklerinin dünyaya gelmelerinin ardından 12 haftalık ücretsiz izne ayrılabiliyorlar. Ailelere bu konuda en bonkör davranan ise Finlandiya, İsveç ve Norveç. Çiçeği burnunda babalara Finlandiya'da 2 hafta, Norveç'te 10 haftaya kadar ücretli izin hakkı verilirken, İsveç'te ücretli izin süresi 480 günü bulabiliyor.

Türkiye'de ise babalık izinleri memur, işçi olarak farklı kategorilerde değerlendiriliyor. Memur babalar temel olarak 10 günlük ücretli izinden faydalanabiliyorlar. İşçi babaların ücretli izin süresi ise 5 gün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.