Travis Kalanick'in mesajlaşmalarından Tesla ve Google'ı alt edip, dünyayı ele geçirme planı çıktı

Travis Kalanick'in mesajlaşmalarından Tesla ve Google'ı alt edip, dünyayı ele geçirme planı çıktı

İş dünyasında etik olmayan davranışlarla ün salmış iki isim, Uber'in eski CEO'su Travis Kalanick ve işine son verilen mühendisi Anthony Levandowski yeni bir skandala imza attı.

Hatırlayacağınız üzere, geçtiğimiz günlerde Google'un sürücüsüz otomobil geliştiren yan şirketi Waymo, Uber'e Google'ın önemli dosyalarına çaldığına yönelik dava açmıştı. Buna göre Google, Uber'in 2016 yılında satın aldığı Otto kurucusu ve şirketin eski çalışanı olan Levandowski'nin görevden ayrılmadan önce yüksek gizliliğe haiz 14 bin dosyayı indirdiğini iddia etmişti.

"Sahte Tesla hesabı açıp, Elon Musk'ı köşeye sıkıştırma" planı

Mahkeme süreci devam ederken skandallara bir yenisi daha eklendi. Kalanick ve Levandowski arasında  Tesla'nın baş mimarı Elon Musk ve Google'a yönelik  400 kadar mesajlaşma ifşa oldu.

Yazışmalar, iki iş adamının sürücüsüz araç teknolojisinde rakipleri Elon Musk'ı nahoş ithamlarda bulunarak imajını karalama çalışmaları ile başlıyor. Levandowski,  Tesla'nın sürücüsüz araçlarla yaptığı kazaları sakladığını ve Musk'ın yalan söylediğini iddia ediyor. Levandowski, sosyal medyada çok da aktif olmadığını ancak @FakeTesla isimli bir Twitter hesabının açılmasını öneriyor. Bu hesapta atılacak Tweet'ler ile Musk'ın üzerine gitmek istediklerini belirtiyor. Öte yandan test araçlarını takip etmeyi öneriyor. Kalanick'in bu mesajlara nasıl bir yanıt verdiği bilinmiyor.

 Google dosyaları için kanıt

Kalanick ve  Levandowski arasında geçen  yazışmalardan bir diğeri de Google üzerine. Çalındığı iddia edilen Google dosyaları için oldukça güçlü kanıt sayılabilecek yazışmalar Levandoski'nin Waymo'da işine son verilmesinden hemen sonra başlıyor. 13 Şubat 2016'da kendi startup'ı Otto'nun başında olduğu dönemde araç testine yönelik yazışmaları şöyle:

13.02.2016:  Levandowski: Mükemmeldi. Çok daha fazlası geliyor.  Kamyon testini 2:30'da sonlandırıyoruz.

İlk testin iyi geçtiğini belirten Lewandoski, aracın yoldaki bir kişiye yakın geçtiğini ama kimseye temas etmediğini belirtiyor.

2/13/16: Kıl payı kurtulduk ancak kimse ya da hiç bir şey ile temasa geçmedik.

Konuşmalar bununla sınırlı da değil. Kalanick ve Levandowski'nin konuşmaları arasında 'JK' lakaplı gizli bir isim dolaşıyor. Levandowski, Kalanick'in 'JK'nin kendisi ile buluşmasını onayladığını yazması üzerine, Kalanick'e  Waze ve sürücüsüz araçlarla ilgili konuşmasını istiyor.  Uber JK'nin kim olduğunu ortaya çıkarabilmiş değil ancak ihtimaller arasında Waymo'nun CEO'su John Krafcik'in olması var.

Öte yandan yazılşmalar arasında Levandowski'nin Google'ın bütün otomobillere entegre edeceği topluluk tabanlı trafik ve navigasyon uygulaması Waze hakkındaki endişeleri de yer alıyor.  'Bu b.k beni korkutuyor' diye bir mesaj atıyor.

Ortak hedefleri var

Hayal gücü oldukça geniş olan ikilinin mesajlaşmalarında dünyayı ele geçirmek gibi ortak hedefleri oldukları ortaya çıkıyor.

19.09.2016 Levandowski: Dünyayı ele geçireceğiz

19.09.2016 Levandowski: Her bir adımda yeni bir robotla

19.09.2016 Kalanick: Bu çağı alaşağı etmek ve tüm bunları yönetmek gerek

Listeleri kabarık

Kalanick ve Levandowski'nin iş dünyasında etik olmayan ve suç sayılacak davranışlarına yönelik oldukça kabarık bir listesi var. Kalanick'in Uber'deki CEO'luk döneminde yarattığı şirket kültürü ile organizasyon içinde birçok skandal yaşanmıştı. Buna göre şirket, çalışanlar arasında cinsiyet ayrımcılığına yönelik suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı. Öte yandan Kalanick'in yine Über aracında seyahat ederken, sürücü ile yaşadığı tartışma sosyal medyada oldukça ses getirmişti.

Kalanick, daha önce Tesla kurucusu ve CEO'su Elon Musk ile sürücüsüz otomobil konusunda ortaklık teklif etmişti. Musk ise bunu reddetti.

Levandowski, Google'da 8 yıl yazılım mühendisi olarak çalıştıktan sonra Şubat 2016'da kendi şirkeri Otto'yu kurdu. Şirketin Uber'e satılmasının ardından Ağustos 2016'da şirketin kadrosuna dahil edildi. Google'ın açtığı davanın ardından Uber'deki koltuğundan oldu. Levandowski'nin kariyerine kronolojik olarak bakıldığında resmin netliği ortaya çıkıyor.

Yaşanan olaylar Kalanick ve Levandowski'nin başını çok daha fazla ağrıtacağa benziyor. Konuya başka isimlerin dahil olup olmayacağı ise merak konusu. Sürücüsüz araçlar endüstrisinde deprem havası yaratan bu olayın nasıl sonuçlanacağını ilerleyen dönemde hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.