Google, Uber'i sürücüsüz araç tasarımına ait 14 bin dokümanı çalmakla suçluyor

Google, Uber'i sürücüsüz araç tasarımına ait 14 bin dokümanı çalmakla suçluyor

Yakın gelecekte sürücüsüz otomobillerin hayatımızda yer edeceğine şüphe yok ancak sadece rekabetin kızıştığını söylemek yeterli olmaz. Zira bu dikeyin en iddialı isimlerinden Google, daha net ifade edecek olursak onun sürücüsüz otomotiv teknolojileri geliştiren yan şirketi Waymo, rakibi Uber'i hırsızlık iddiasıyla mahkemeye verdi.

San Francisco'daki yerel mahkemeye yapılan başvuruya göre Google, Uber'i özellikle 2016 yılında satın alınan Otto üzerinden suçluyor. 28 sayfalık dava dokümanında Google'ın eski çalışanı ve Otto'nun kurucusu olan Anthony Levandowski'nin görevinden ayrılmadan önce yüksek gizliliğe haiz 14 bin dosyayı indirdiğini belirtiliyor. Söz konusu dosyaların tescilli tasarım dokümanları olduğu belirtiliyor ki çeşitli donanım sistemleriyle LiDAR (laserli cisim-mesafe tanımlama sistemi) ve devre şemalarının bu dosyalara dahil olduğu da iddia ediliyor.

Google, Levandowski'nin indirdiği söylenen dosyaların 9,7 GB büyüklüğünde olduğunu ve bazı basılı tasarımların da ele geçirildiğini aktarıyor. Uber'in bu sayede önemli bir zaman ve maliyet tasarrufu sağladığını söyleyen Google, Uber'e geçen farklı çalışanlarının da yine şirketin özel bilgilerini ele geçirdiğini ileri sürüyor.

Bu davanın sıkı takipçisi olacağını söyleyen Google, söz konusu durumu "bir içecek şirketinin gizli formulünün çalınmasına" benzetiyor ve kendi teknolojine ne kadar güvendiğini gösteriyor. ABD otomotiv endüstrisinin 70 milyar dolar olduğu düşünülürse Google'ın bu işin üzerine itina ile eğilmesi pekâla anlaşılabiliyor.

Google, bu davanın neden şimdi açıldığına dair şüphelere de tedarikçilerden gelen bir e-postadan bahsederek yanıt veriyor. Söz konusu e-postada Uber'in LiDAR sisteminin makine çizimlerini gören Waymo, bu modellemenin kendilerinin 'eşsiz' sistemiyle benzerliğini farkederek bu işin peşine düşmüş.

Hatırlatmak gerekirse Google, daha önce bir tedarikçiden aldığı LiDAR sistemini artık yüzde 90 daha ucuza imal edebildiğini açıklamıştı. Bu ilerlemenin de hem kendisi hem de tüketiciler için oldukça önemli olduğunun altını çizmişti.

Google, Uber'in yatırımcısı

Google ile Uber arasındaki bir diğer önemli ilişki ise Google Ventures'ın 2013 yılında Uber'e 250 milyon dolar yatırım yapmış olması. Yine Google Ventures CEO'su David Krane'in geçtiğimiz dönemde Uber'in yönetim kurulundan çıkarılmış olması da dikkat çekici bir bilgi.

Uber'in nasıl bir savunma yapacağını elbette merakla bekliyoruz. Davanın Waymo tarafından kazanılması durumunda Google'ın yani Alphabet'in bu dikeyde oldukça önemli zafer kazanacağını söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.