Apple'ın Artırılmış Gerçeklik teknolojisi otomotiv sektörünü nasıl dönüştürecek?

Apple iOS 11 ile gelen ARKiti'i kullanan Augmently, Mercedes Sedan 3D modeli ile bunun harika bir örneğini ortaya koyuyor. İnteraktif iç mekan tasarımı ve değiştirilebilir renk seçenekleri ile kullanıcının adeta bir showroom’da otomobili deniyormuş hissi yaratan uygulama, tam anlamıyla sanal bir showroom gibi çalışıyor.
Apple'ın Artırılmış Gerçeklik teknolojisi otomotiv sektörünü nasıl dönüştürecek?

Apple'ın önümüzdeki Sonbahar'da piyasaya sunacağı yeni mobil işletim sistemi iOS 11 ile Artırılmış Gerçeklik (AR) uygulamalarının gerçek potansiyeli ortaya çıkacak. iOS 11 ile gelecek olan ARKit sayesinde, yüksek kalitede AR deneyimini sunan uygulamalar geliştirmek epey kolaylaşıyor. Bu, kullanıcıya dokunan tüm sektörleri etkilese de, otomotiv sektöründe devrimsel yeniliklerin önünü açabilir.

Apple iOS 11 ile gelen ARKiti'i kullanan Augmently, Mercedes Sedan 3D modeli ile bunun harika bir örneğini ortaya koyuyor. İnteraktif iç mekan tasarımı ve değiştirilebilir renk seçenekleri ile kullanıcının adeta bir showroom’da otomobili deniyormuş hissi yaratan uygulama, tam anlamıyla sanal bir showroom gibi çalışıyor. Modelin çevresinde dolaşma, tüm açılardan içini ve dışını kontrol etme gibi detaylar bu uygulamanın ne kadar geliştirilebileceğinin bir göstergesi.

Son dönemlerde, markalar tarafında büyük fuarlarda ve popüler markaların bazı mağazalarında AR uygulamalarına yer verilse de, iPhone sahibi olan herkesin bu özelliği kullanabilecek olması, yeni bir boyutun kapısını aralayacak gibi görünüyor.

Türkiye’de online otomobil satışlarında özellikle ikinci otomobil satışlarında ciddi bir yükseliş olduğunu hepimiz biliyoruz. Yurt dışında ise bu akım çok daha farklı bir durumda. Örneğin Tesla, otomobillerini ziyaretçilerine sadece göstermek için AVM'lere ve işlek caddelere küçük showroom’lar açıyor ancak tüm satışlarını online yapıyor.

Otomotiv şirketleri bu alana yatırım yapmaya başladı

ARKit uygulamalarının yalnızca otomobil satışlarını değil, uzun vadede, araç içi bilgi-eğlence sistemlerini de büyük ölçüde değiştirmesi bekleniyor. Bağlantılı araçların yükselişiyle birlikte milyar dolarlık hacme ulaşması beklenen bu sistemler, AR uygulamaları için yeni bir sayfa açabilir. Diğer taraftan HTC ile anlaşan BMW'dan Microsoft HoloLens ile çalışmalar yapan Volvo'ya kadar otomotiv üreticileri halihazırda alternatif gerçekliklere yatırım yapmaya başladı. Kendi sürücüsüz araç yazılımını geliştiren Apple'ın oluşmakta olan pazarın bu potansiyelini de gördüğü bir gerçek.

ARKit sayesinde popüler hale gelmesi beklenen Artırılmış Gerçeklik teknolojilerinin önümüzdeki yıllarda bir çok farklı iş alanında çok büyük değişimlere neden olması ve hem insanlara hem markalara zaman ve para kazandırması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.