Milyar dolarlık bisiklet kiralama girişimi Ofo, ABD'ye adım attı

Milyar dolarlık bisiklet kiralama girişimi Ofo, ABD'ye adım attı

Bisiklet kiralama girişimleri Çin'de uzun süre var olmayı başararak, iddiasını kanıtladı ve hatta milyar dolarlık girişimler haline geldi. ABD hala bu alanda bir ünikorn çıkarabilmiş değil ama Çinli girişimlerden Ofo, bugün itibarıyla ABD'nin Seattle şehrinde hizmet vermeye başladı.

Kısa süre önce Seattle'da hizmet vermek için gerekli izinleri alan Ofo, somut anlamda bugün tekerlekleri yere indiriyor. Ay sonunada bin bisikleti yollara indirmeyi planlayan girişimin Seattle'dan işe başlamasının ise olumlu ve olumsuz tarafları var. Zira şehirdeki bisiklet kullanımının çok yaygın olmadığı ve hatta otomobil sürücülerinin bisikletlilere çok nazik davranmadığı dile getiriliyor. Diğer yandan Seattle'da hizmet veren ve bu durumları tersine çevirmek isteyen tek girişim Ofo değil.

Seattle'ın bisiklet kiralama girişimleri

Spin ve LimeBike sırasıyla turuncu ve yeşil renk bisikletleriyle Seattle'ın havasını değiştirmeye çalışıyor. Ofo, bildiğiniz gibi sarı rengi tercih ediyor ama Spin ve LimeBike'tan ayrılan tek yönü bu değil. En azından Seattle'daki Ofo bisikletleri 3 vitesli olarak kullanıma sunuluyor ve Çinli girişim rakiplerinden daha hafif bisikletlere sahip olduğunu iddia ediyor. Her 3 bisiklet girişiminde de kullanıcılar bisikletlerin üzerindeki QR kodlarını okutarak bir saatten başlayan kiralamalar yapabiliyor.

Hatırlatmam gerekirse Ofo, Mart ayında 1 milyar dolar değerlemeye ulaşmış, geçtiğimiz ay da Alibaba öncülüğünde 700 milyon dolarlık bir yatırıma daha imza atmıştı. Ofo'nun arkasında Ant Financial (Alibaba), DST Global ve Didi Chuxing gibi devler de var. Temmuz ayında 6,5 milyon adetlik bisiklet filosuna sahip olan Ofo, bu sayıyı 20 milyon adete çıkarmak istediğini ve 2017 sonunda 200 şehirde kullanılabilir olmayı hedeflediğini açıklamıştı.

Daha önce de bahsettiğim gibi Türkiye'de İsbike ve NextBike Konya gibi belediyeler üzerinden uygulanan bisiklet kiralama hizmetleri var ama bunların ne kadar faydalı olduğu ciddi bir tartışma konusu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.