Ücretsiz hizmet paketini tanıtan Fazla Gıda, 78 bin ton gıda atığını önledi

Ücretsiz hizmet paketini tanıtan Fazla Gıda, 78 bin ton gıda atığını önledi

Açlıkla mücadelede, eşitsiz paylaştırılan kaynakların yeniden dağıtımı başvurulan ilk yöntemlerden biri. Türkiye'de bu yöntemi izleyen ve kısa sürede Türkiye dışında da adını duyurmayı başaran Fazla Gıda, bugüne kadar 78 bin ton gıda atığını önlediğini paylaşıyor. Atıkları oluşmadan önceleyecek bir sistem geliştiren Fazla Gıda, Ekim ayında bu güncellemeyi devreye almayı planlıyor.

Whole Surplus markasıyla Almanya'ya açıldı; Techstars'tan destek aldı

Henüz aşina olmayanlar için Fazla Gıda, web tabanlı bir atık yönetim platformu. Arda Eren ve Olcay Silahlı'nın yaklaşık iki yıllık araştırmadan sonra kurduğu girişim, geçtiğimiz yıl sonunda faaliyete başlamış ve Mayıs'ta 500 İstanbul'dan yatırım almıştı. Yatırımdan sonra operasyonlarını Whole Surplus markasıyla Almanya’ya taşıyan girişim, Techstars Berlin hızlandırma programına da kabul edildi. Fazla Gıda, Techstars'dan aldığı 120 bin euro'luk yatırımla bu pazarda operasyonlarını yapılandırmaya devam ediyor.

Sürdürülebilirlik hedefi ve küresel bir sorunu adreslemesiyle ilgi gören girişim, kısa sürede Türkiye dışında da ses getirdi. Fazla Gıda, KellyDeli Foundation ve Thought for Food işbirliği ile düzenlenen The Good Kitchen programına dünyada kabul alan 5 sosyal teknoloji girişimden biriydi. Fazla Gıda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Impact Hub işbirliğiyle Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşma yolunda çözümler sunan girişimlerin desteklenmesi için oluşturulan Accelerate 2030 programına seçilen 10 girişim arasından Türkiye’den kabul edilen tek proje olmuştu.

Atıkların oluşumunu azaltacak

Şirketler Fazla Gıda'nın atık yönetim platformunu bağış,  satış ya da geri dönüşüm için kullanabiliyorlar. Girişimin bizimle paylaştığı bilgilere göre, atık yönetim platformu, bugüne kadar aralarında Migros ve Carrefour'un olduğu toplam on büyük marka tarafından kullanıldı. Bu markalardan dördü Fazla Gıda'yı bağış için efektif olarak kullanırken; proje geliştirme ve entegrasyon aşamalarında olan 6 büyük firma daha var. Bunların ikisi yurtdışında dördü ise yurt içinde. Bugüne kadar 78 ton gıdanın atığa dönüşmesini engelleyen platform, bu gıdaların yüzde 100'ünün bağışlanmasını sağladı.

Yani platform, henüz satış ve geri dönüşüm için kullanılmıyor ancak Fazla Gıda, atık yönetimi etkinleştirecek bir özelliği önümüzdeki Ekim'de devreye almayı planlıyor. Girişim, firmaların ürettikleri atıkların veri analizini yaparak, lokasyon bazlı raporlama modülünü devreye alıyor. Girişim, bu modülle, iş ortaklarının atığını kaynağında azaltmalarına yardımcı olacak önerileri, gerçek zamanlı olarak platform üzerinden paylaşmayı planlıyor.

İlk etapta ücretli bir servis sunan Fazla Gıda, kısa süre önce üretici, distribütör, toptancı, çiftçi  gibi tedarik zincirinin her aşamasında gıda atığı üreten her ölçekte işletme ve kişinin ücretsiz olarak kullanabileceği yeni hizmet paketini tanıtmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.