Google, Apple'a iPhone'un arama motoru için 3 milyar dolar ödemiş olabilir

Google, Apple'a iPhone'un arama motoru için 3 milyar dolar ödemiş olabilir

Google, iPhone ve iPad'lerdeki arama motoru için Apple'a hatırı sayılır bir meblağ ödüyor. Bernstein analisti Toni Sacconaghi'nin analizine göre, Google, Apple’a bir yılda yaklaşık 3 milyar doların üstünde bir ödeme gerçekleştirdi.

Google ve Apple arasında gerçekleşen ödemeler arasında ise net olarak bildiğimiz tek sayı Google’ın Apple’a 2014 yılında gerçekleştirdiği 1 milyar dolarlık ödeme. Bu 1 milyar dolarlık ödeme dava kayıtlarında Google’ın Apple ile anlaşmasını bir parçası olarak geçiyor. Google, geçmişte iPhone ve iPad kullanıcıları üzerinden kazandığı paranın belli bir yüzdesini Apple'a ödedi. Bu yüzdenin rakamı belirsiz ancak Bernstein, medya raporları üzerinden yola çıkarak bu belirsiz rakamın bir noktada yüzde 34’e vardığını belirtiyor.

Apple bir süredir şirketin toplam gelirinin yüzde 13’ünü oluşturan Services'e odaklanmış durumda. Apple'ın iPhone'dan sonra en büyük gelir kaynağı olan Apple Services aslında, Apple’ın App Store’daki yazılım satışından kazanlılan ücretlerden ya da Apple Music üzerindeki aboneliklerden kazanılan para olarak açıklanıyor.  Fakat Bernstein Apple’ın hareketlerini incelediğinde Google’ın Apple’a yaptığı ödemeyi andıran bir lisans geliri buluyor. Üstelik bu gelir, bu alanın büyümesine katkıda bulunan en büyük ya da ikinci en büyük kazanç niteliğinde.

Bernstein tespit ettiği bu ödeme nedeniyle de Google’ın bu yıl Apple’a 3 Milyar dolar civarında bir miktar ödediğine inanıyor. Sacconaghi ve ekibinin bu rakama ulaşma süreci ise şu şekilde:

Tahminlerimize birkaç yoldan ulaştık: üçüncü parti pazar araştırmaları Google’ın toplam mobil gelirinin 2014 yılından 2017 yılına kadar 16 milyar dolardan 50 milyar dolara varan bir artış gösterdiğini ifade ediyor. Buna göre Apple’a yapılan ödemeler de gereken miktarda  artmıştır. Son iki çeyrektir Apple’ın Services geliri yıldan yıla 2.4 milyar dolar lira artıyor. Bu rakama en büyük katkıyı ise yıldan yıla 1.3 milyar dolarlık gelir ile App Store sağlıyor. Lisans gelirleri de 500 milyon dolar ve üzeri bir rakam ile ikinci en büyük geliri oluşturuyor. Toplam lisans geliri ise son iki çeyrektir yıl başına yılda 1 milyar dolar artış gösteriyor. Google’ın yaptığı ödeme 2.2 milyar dolaraa yakın bir rakamda olacaktır. Basında çıkan haberlere göre Apple ve Google arasındaki gelir paylaşımının yüzde 34’lük bir paya sahip olduğunu da belirtelim. Eğer bu oran hala geçerliyse bugün Google’dan Apple’a yapılan ödemeler 3 milyar dolardan daha fazla.

Bütün bunlar bize bu analizin 2014 yılında yapılan 1 milyar dolarlık ödemeyi temel aldığını söylüyor. Bernstein, Google'ın ödediği paranın büyük bir olasılıkla tamamen kar olduğunu ve bu ödemenin Apple için oldukça büyük bir şey ifade ettiğini söylüyor. Bu ödeme aynı zamanda iPhone ekosisteminin öneminin güçlü bir işareti olduğunu da belirtiyor.

Ve Google anlaşmayı değiştirmediği sürece, Apple her yıl daha fazla kullanıcı kazandığında daha büyük gelir toplamaya hazırlanıyor. Bernstein analistleri, Apple'ın iPhone'daki uygulama yerleşimini satarak, özellikle de Apple'ın bunun için iOS'ta uygulamalar yapmasını sağlayarak lisans gelirlerini iki katına çıkarabileceğini düşünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.