Rusya, bankacılık işlemleri için kendi blockchain platformunu geliştiriyor

Rusya, bankacılık işlemleri için kendi blockchain platformunu geliştiriyor

Rusya'nın National Settlement Depository (NSD) adı verilen ve bankacılık hizmetleri için finansal kuruluşlara altyapı sağlayan ve ulusal anlamda güvenliği sağlayan kuruluşu, Waves Platform isimli bir şirketle işbirliği yaparak ulusal blockchain teknolojilerini geliştirmeye başlıyor.

NSD'nin teknolojik ortağı olarak anlaşmaya vardığı Waves Platform blog yazısında NSD için blockchain teknolojisini geliştirme çalışmalarına başladıklarını belirtiyor. İlk prototipin 2018 yılının ilk yarısında ortaya çıkarılacağı belirtiliyor. Geliştirilen blockchain teknolojisi sayesinde NSD dijital varlık yönetimi konusunda ulusal bir güvenlik sistemi geliştirmiş olmanın yanısıra kripto para birimleri için mevduat ve ödeme altyapısı da geliştirmiş olacak. Böylece bankalar, emeklilik fonları ve perakende yatırımcılarına güvenli bir şifreleme yöntemi ile varlık değişimi imkanı da sağlanabilecek.

Blockchain teknolojisinin bu sistem için çok kolay bir şekilde entegre edilebileceğini belirten Waves Platform CEO'su Sasha Ivanov, mevzuatın henüz net olmamasının çok büyük bir problem olduğunu belirtiyor. NSD'nin yasal olarak kripto para birimlerine erişim ve kullanım izni verip vermeyeceği henüz net olmayan ve oldukça hayati bir başlık.

Ivanov, "projenin uygulaması sadece teknik geliştirmeye değil kripto para sahipliğinin riskinin azaltılmasını sağlayacak bir yasal düzenlemeye de bağlı" diyor. Henüz yasal olarak kripto para birimlerine sahip olunamıyorken bu paraların güvenliği ve ticareti alanında bir geliştirme yapmak çok da akıllıca olmayacaktır. Bu nedenle yakın zamanda Rusya'nın kripto para birimleri ile ilgili olarak yasal bir düzenlemeyi yürürlüğe alacağını söyleyebiliriz.

Son yıllarda Rusya'nın kripto para birimlerini yasaklama tartışmalarından ciddi ve makul tartışmalara geçtiğini gözlemleyebildik. Önümüzdeki günlerde bu çerçevede bir düzenlemenin gelmesi sürpriz olmaz çünkü geçtiğimiz günlerde Rusya Sağlık Bakanlığı hasta bilgilerinin değişimi için bir blockchain platformu geliştirmek üzere kamu bankalarından Vnesheconombank'la çalışmalara başladığını açıklamıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.