Sürücüsüz otomobiller artık yavaş yavaş yollara çıkarken bir süredir otonom hava araçları ve drone fikirlerine de ısınmaya başladık. Özellikle kargo taşıyan drone'lar artık kullanımda, drone'ların insan taşımacılığı ve şehir içi ulaşım çözümlerinde de kullanıyor olmasının hedeflenmesi gözleri bir süredir havayollarına çevirmişti.
İsviçre bankası UBS, yayınladığı bir raporda pilotsuz uçacak uçaklarla ilgili önemli veriler ve beklentiler paylaştı. Tahminlere göre, 2025 yılından itibaren pilotsuz uçakları göklerde görebileceğiz. Pilotsuz uçak teknolojisi ilk etapta yolcu uçaklarında denenmeyecek ve öncelikli olarak kargo uçakları pilotsuz olarak havalanacak. Uçuşların pilotsuz olarak yapılmaya başlanmasının havacılık endüstrisine 35 milyar dolar tasarruf yaptırabilir. Havayollarının artık pilotlara ihtiyaç duymamasının tasarrufu ise tam 26 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Üstelik uçakları pilotlar yerine bilgisayarların uçurması, uçak bileti fiyatlarını dahi aşağı çekecek bir gelişme.
Pilotsuz bir uçakta uçmak ister misiniz?
Elbette pilotsuz uçakların ne kadar hızlı yaygınlaşacağına dair büyük soru işaretleri mevcut. Her şeyden önce, yolcuların buna adapte olup olmaması en büyük bariyer. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların sadece yüzde 17'si pilotsuz bir uçağa bineceklerini söylüyor. Ancak gençlerde durum çok farklı. Aynı anketi cevaplayan milenyallerde pilotsuz uçaklarda yolcu olabileceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 30'a yükseliyor.
Bugün geldiğimiz noktada pilotlar yerine robotların uçurduğu uçaklar test ediliyor, otonom yazılımların geliştirmeleri ve testleri tüm hızıyla sürüyor. Pilotların ne zaman işsiz kalacağı bilinmiyor olsa da, pek çok firma bu yazılımlar sayesinde ihtiyaç duyulan kaptan pilot ve yardımcı pilot sayısını düşürmek istiyor. Kademeli geçişin öncelikli olarak pilot sayısının 1'e düşürülmesiyle yapılması, bunun bile ekonomik olarak havayollarına ciddi tasarruf sağlayacağı konuşuluyor.