MIT ve Google araştırmacıları, fotoğrafları daha çekmeden düzenleyen algoritma geliştirdi

MIT ve Google araştırmacıları, fotoğrafları daha çekmeden düzenleyen algoritma geliştirdi

Bugün, birçoğumuz için sosyal medyada fotoğraf paylaşmak zaman alan ve incelik gerektiren bir iş. Önce fotoğrafı kaliteli çekmek için çaba sarfediyoruz; daha sonra düzenleyip, filtreler eklemek icin ayrı bir zaman harcıyoruz. Ancak yapay zekanın fotoğraf ve video düzenleme alanında gittikçe daha fazla kullanılması, bu zamanı ve emeği bize geri veriyor.

Fotoğraflar saniyenin 50'de 1'i hızla düzenleniyor

MIT (Massachusetts Institute of Technology) ve Google bünyesinde araştırmacılar, fotoğrafları adeta profesyonel bir fotoğrafçının elinden çıkmış gibi gösterecek bir makine öğrenimi algoritması geliştiriyorlar. Araştırmalarının sonuçlarını aktardıkları makalede, sistemin işleyişi ise şöyle aktarılıyor: Fotoğrafı çektikten sonra nöral ağ, fotoğraf kalitesini nasıl mükemmel hale getirebilir onu algılıyor, renklerle oynuyor, parlaklığı arttırıyor ya da azaltıyor... Bütün bu değişikliklerin fotoğraf üzerinde uygulanma süresi 20 mili saniyeden daha az.

Araştırmayı yöneten MIT doktora öğrencisi Michael Gharbi, bu sürenin saniyenin 50'de 1'i olduğunu hatırlatıyor. Gharbi'nin algoritması burada devreye giriyor ve fotoğraf, daha çekme işlemi tamamlanmadan kadrajda düzenlenmiş oluyor.

Gharbi Google ile ortak araştırmasına geçtiğimiz yıl nöral ağların spesifik fotoğraf detaylarını nasıl taklit edebileceğini anlamaya çalışarak başladı. Bu, 2015'te  Van Gough ve Picasso gibi ünlü ressamların tarzlarını taklit edebilen nöral ağ algoritması tasarlamaya çalışan Alman araştırmacıların çalışmalarına epey benziyordu. Ancak Gharbi'nin asıl amacı, herhangi başka bir uygulamayı açmadan fotoğrafları en kısa sürede profesyonel düzeyde düzenlemekti.

Geliştirilen yeni algoritmayı fotoğraflar için daha ayrıntılı, otomatik filtre gibi düşünebiliriz. Çoğu filtre uygulamasının aksine, bu algoritma fotoğrafın her karesini aynı şekilde değiştirmek yerine yalnızca ihtiyaç olan yerlere odaklanıyor. Ayrıca algoritma otomatik olarak özellik öğrenebiliyor. Örneğin güneşli arka planda selfie çekerken yüzün parlaklığını otomatik olarak arttırmak gibi.

Gharbi'nin algoritması bu görsel ayrıntıları kendisi çözümleyebiliyor. Çünkü araştırmacılar fotoğrafları tek tek inceleyip, özellikleri manuel bir şekilde deneyerek bu algoritmayı geliştirdiler. Sinir ağına profesyonel olarak düzenlenmiş yaklaşık 5 bin adet fotoğraf eklediler. Öğrenen bir yapıya sahip algoritma kullanıma sunulduğunda, siz de kendi düzenlediğiniz fotoğraflardan eklediğinizde, algoritma kendisini ona göre geliştirebilir.

Cep telefonlarında kullanmaya uygun

Algoritmanın yapabildikleri bu kadarla da kalmıyor. Gharbi ve arkadaşları bu yazılımı cep telefonlarında kullanılabilecek şekilde tasarladılar. Bu da sanıyoruz ki, algoritmayı daha da kullanışlı hale getiriyor. Algoritma temelinde, her bir fotoğrafı yüksek kalitede piksel piksel incelemektense fotoğrafları düşük kalitede inceleyip sorunlu yerleri düzeltmeye odaklanıyor. Değişiklikleri ve düzeltmeleri yaptıktan sonra, görseli eski kalitesine geri döndürüyor. Bu da sistemin bir akıllı telefonun sayısal kapasitesinin çok daha ötesinde bir hızla işlediğini gösteriyor.

Bu otomatik fotoğraf düzenleme özelliği şu an hala araştırma aşamasında. Ancak pratikte baktığımızda, bu sistem var olan fotoğraf makinelerinin hızını arttırıp işini kolaylaştırmış oluyor diyebiliriz. Gharbi bu özelliğin gelecekteki Android güncellemerinde karşımıza çıkıp çıkmayacağı konusunda bir yorumda bulunmadı. Ancak bir hayal edin, filtrelerle ve efektlerle harcadığımız onca zamanın yerini saniyenin 50'de 1'i sürede yapan bir yazılım hepimizi onca zahmetten kurtarırdı...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.