Bitcoin için büyük gün geldi

Yaklaşık iki hafta önce 1 Ağustos tarihinde bitcoini nelerin beklediğini sizlere aktarmıştık. Uzun zamandır bitcoin sahipleri ve madencileri tarafından beklenen gün nihayet geldi çattı. Bitcoinin ikiye ayrılacağı ile ilgili beklentinin Bitcoin Cash'in ortaya çıkışıyla yükselmesiyle büyük oranda değer kaybeden bitcoin, 3 bin dolardan 2 bin dolar seviyelerine kadar düşmüştü. 1 Ağustos haberlerine rağmen hızla değer kazanmaya başlayan bitcoin kısa zaman önce 2 bin 800 dolar seviyelerine kadar çıkmayı da başardı.

Bahsedilen "çatallanmanın" gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ise sürekli değişkenlik gösteriyor fakat yüksek ihtimalle, bitcoinin ikiye ayrılacağını iletelim. "Hard fork" olarak adlandırılan ikiye ayrılmanın ardından Bitcoin Cash ve Bitcoin Core olmak üzere iki farklı kripto para ile karşılaşacağız.

Bitcoin Cash geliyor

Daha önce detaylarıyla açıkladığımız Bitcoin Cash protokolünün Türkiye saati ile 15:20'de tanıtılması bekleniyor. Bu ayrımın çıkış noktası ise, bitcoin transferlerinin geçmişte daha küçük bir alan kaplarken, günümüzde blok başına kapladığı alanın yaklaşık 1 MB seviyelerine kadar ulaşması ve blok kapasitelerinin yetersiz kalması. Bitcoinden bitcoin cash'e geçiş yapmak isteyeceklerin paralarını bitcoin cash destekleyen bir piyasada ya da cüzdanda tutmaları gerekiyor. Cointelegraph'ın hazırladığı aşağıdaki liste bu aşamada işinize yarayabilir.

Bitcoin cash destekleyen piyasalar

Bitcoin cash destekleyen cüzdanlar

Gerçekleşmesi beklenen bu ayrım, bitcoinin sonu olabileceği gibi, para biriminin değer kazanmasına da yol açabilir. Bazı tahminler bitcoinin değerinin 5 bin doları göreceğini ön görüyor. Daha önce aktardığımız gibi bitconin bugün yaşayacağı dalgalanmalardan korunmak için 3 yol mevcut. Bu yollardan ilki bitcoinden tamamen çıkış yapmak ve tüm değerleri nakit para birimlerine çevirmek.

İkinci yol ise bitcoin değerlerinizi diğer kripto para birimlerine aktarmak. Üçüncü yol ise değerlerinizin borsa veya sanal cüzdanlardan çekerek bitcoinde kalmak. İkiye ayrılmadan sonra Bitcoin Cash veya Bitcoin Core para birimiyle yola devam edebilirsiniz. Ayrımın gerçekleşmesinden sonra kripto para birimlerinin ve bitcoinin geleceğinin nasıl şekilleneceğini ise zaman gösterecek. Gün içinde gelişmeleri size aktarmaya devam edeceğiz. Bitcoin çatallanmasıyla ilgili gelişmeleri ise btcforkmonitor sitesinden anlık takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.