Tesla uygun fiyatlı ilk otomobili Model 3'ü tanıttı

Tesla uygun fiyatlı ilk otomobili Model 3'ü tanıttı

Webrazzi takipçileri Elon Musk'ın Tesla için yazdığı master planı hatırlayacaktır. Kaçıranlar için özetlemek gerekirse yaklaşık 10 yıl önce Elon Musk tarafından "The Secret Tesla Motors Master Plan (just between you and me)" başlığıyla yazılan ve geçtiğimiz yıl ikinci bölümü paylaşılan bu planın ilk bölümü, Tesla'nın on yıl içinde ulaşmayı istediği hedefleri ve bu hedefler doğrultusunda izleyeceği yolları içeriyor. İlk bölümde paylaşılan hedefler şu şekilde:

  • Spor bir araba üret
  • Bu parayı daha uygun fiyatlı bir araba yapmak için kullan
  • Bu parayı bir öncekinden de uygun fiyatlı bir araba yapmak için kullan
  • Bunları yaparken sıfır emisyonlu elektrikli motor seçenekleri sun
  • Bundan kimseye bahsetme!

Tesla blogunda 10 yıldan fazla bir süredir duran bu planın ilk fazı tamamlandı ve amacına ulaştı. Tesla, Model 3 ile (ABD ve Avrupa standartlarında) uygun fiyatlı bir araba üretti. 35 bin dolarlık fiyatıyla, iç ve dış tasarımıyla, tamamen elektrikli ve son teknoloji ile donatılmış bu otomobil ilk 30 şanslı sahibine çok yakın bir zamanda ulaşacak. Şirketin yaptığı açıklamaya göre bu şanslı kişiler çoğunlukla Tesla çalışanları olacak. Son kullanıcı testleri ile beraber 2017 sonlarına doğru herkese satışa sunulacak.

Ezber bozan tasarım

"Bütün bildiklerinizi unutun" derler ya Tesla Model 3, iç tasarımı ile otomobil dünyasında ezber bozan bir tasarım ile karşımıza çıkıyor. Öyle ki bir önceki Tesla otomobillerinden bile oldukça farklı ve minimalist bir tasarımı var. 15 inçlik dokunmatik ekran, araca dair neredeyse her şeyi kontrol etmenizi sağlarken direksiyon arkasında sadece iki kol ve baş parmaklarınızla kontrol edebileceğiniz çok amaçlı bir çift tekerlek bulunuyor. Ayrıca dev dokunmatik ekrandan her şeyin kontrol edilebiliyor olması, otopilot özelliği de bulunan bir araç için oldukça mantıklı.

Bazı eleştirmenler "fazla minimalist" olmasından şikayetçi olsalar da Tesla Model 3'ün fiyat olarak "lüks" araç sınıfına dahil olmadığını ve benzer özellikler beklemenin hata olacağını söyleyebiliriz.

Model 3, boyut olarak biraz küçük bir otomobil, Tesla'nın baş tasarımcısı Franz von Holzhausen, "İç hacim bizim için önemliydi, otomobil almayı düşünenler için gerçekten önemli bir özellik" yorumunda bulundu. Bu da minimal tasarımın biraz da iç hacmi geniş tutabilmek amacıyla yapıldığını gösteriyor. Ayrıca 2 parça camdan oluşan tavan da iç hacmi yine çok daha geniş gösteren bir özellik. Oldukça şık görünmesi de ayrı bir güzellik.

Aracın arka koltukları 3 kişinin -görece- rahat oturabileceği şekilde tasarlanmış ve sanırım orta sınıfa hitap eden bir araç tasarımına göre görebileceğimiz en minimal tasarıma sahip. Ayrıca katlanabilme özellikleri sayesinde bagaj alanını da genişletebiliyorlar.

Daha fazlasını merak ediyorsanız, Musk'ın Tesla Model 3'ü tanıttığı etkinliğin videosunu aşağıda görebiliriniz.

Tesla Unveils Model 3 from Tesla, Inc on Vimeo.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.