Alphabet: Yüzde 21 büyüdük ancak gelirimiz düştü

Alphabet: Yüzde 21 büyüdük ancak gelirimiz düştü

Dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alan Google'ın çatı şirketi Alphabet, gelirini yılın ikinci yarısında yüzde 21 oranında arttırdığını açıkladı. Ancak Avrupa Birliği Komisyonu'nın Google'a kestiği 2.70 milyar dolar ceza nedeniyle şirketin 2017 ikinci çeyreğinde net karı ciddi oranda düştü.

Şirketin  yaptığı yazılı açıklamada, Google dahil olmak üzere Google'a ait diğer çatı şirketlerden elde ettiği gelir 26 milyar dolar. Bu gelirin 22,7 milyar dolarla çok büyük bir kısmı Google'ın reklamları oluşturuyor. Bu sene gelirinde düşüş yaşayan Google Fiber projesi ve Nest ise 248 milyon dolar hasılat elde edebildi. Öte yandan Google Bulut Sistemi'nde elde edilen gelirin ise 3.1 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.

Google istikrarlı bir şekilde büyümeyi sürdürse de, Avrupa Birliği'nin Google'a online aramada rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesi ile kestiği ceza nedeniyle şirketin 6 aylık net karını 3,5 milyar dolar olarak açıkladı. Aynı zaman diliminde geçtiğimiz yıl Google 4.9 milyar dolar kar elde etmişti.

Google reklam gelirleri yüzde 18 arttı

Şirket tarafından gelen diğer bir açıklama ise Google reklamlarından kazanılan gelirin yüzde 18 oranında artmış olması ve Google'ın sitelerinden gelen tıklama bazlı geçtiğimiz yıla göre yüzde 61 artması. Büyümenin büyük bir kısmı ise YouTube ve mobilden geliyor.

Şirket ile ilgili diğer bir gelişme ise Google'ın CEO'su Sundar Pichai'nin yönetin kurulu ekibine katılacak olması. Pichai'nin ekibe katılması ile birlikte yönetim kurulunda üye sayısı 13'e çıktı. Pichai, selefi Larry Page Alphabet'in başına geçince 2015'te Google'ın CEO'su olarak görevine başlamıştı.

Öte yandan şirket, ikinci çeyrekte bünyesine 1000 yeni çalışan ekleyerek toplam çalışan sayısını 75.000'in üzerine çıkardı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.