Yapay zeka araştırmacıları Elon Musk ile aynı fikirde değil

Yapay zeka araştırmacıları Elon Musk ile aynı fikirde değil

Elon Musk'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı “Medeniyet olarak karşılaştığımız en büyük risk yapay zeka olabilir.”  açıklamasının etkileri sürüyor. Daha önce birçok defa tedirginliğini dile getiren Elon Musk, ilk defa bu kadar net bir şekilde "medeniyet olarak karşılaştığımız en büyük risk yapay zeka olabilir" cümlesini paylaşınca hem valilerin hem de yapay zeka araştırmacılarının ilgisini çekmeyi başardı.

Arizona Devlet Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimci Subbarao Kambhampati Elon Musk ile aynı fikirde olmayan kişilerden biri. Invers'e konuşan Kambhampati; "Yapay zekanın toplumsal etkilerinin açık bir şekilde tartışılması gerekirken Elon Musk süper yapay zekanın gücü ele geçirmesi gibi çok ileri bir senaryoya odaklanmış durumda. Bu da, daha önce tartışılması gereken konulardan toplumun uzaklaşmasına neden oluyor." diyor.

Subbarao Kambhampati, Elon Musk'ın açıklamalarına karşı görüş belirten tek kişi değil. Google'dan "deep learning" araştırmacısı Francois Chollet'da Twitter'dan konuya dahil oldu.

Ayrıca Washington Üniversitesi'nde bilgisayar bilimini dalında profesör olan Pedro Domingo'da tabiri caizse Twitter'dan eleştirel bir "of" çekerek Elon Musk'ın tedirginliğini paylaşmış.

Obama yönetimi tarafından hazırlanan Beyaz Saray'ın 2016 tarihli yapay zeka raporunda da Elon Musk'ın tedirginliğini paylaştığı "süper yapay zeka" konusuna dair bir endişe veya detayın bulunmaması, Elon Musk karşıtı bilim insanlarının en büyük kozu. Ayrıca Kambhampati başta olmak üzere diğer bilim insanları "bizlerin de -Elon Musk'ın olduğu gibi- son teknoloji yapay zeka çalışmalarına erişimimiz var ve açıkçası bizi o kadar da endişelendiren bir durum yok" diyorlar.

Sadece Musk değil, Stephen Hawking de bilgisayar zekasının insan zekasını aştığında gerçekleşmesi olası olan robotik kıyamet hakkında endişelerini belirtiyor. Teknoloji ve bilim son yıllarda etkileyici bir şekilde ilerliyor olsa da güncel yapay zeka teknolojisi kıyamet robotlarına doğru ilerlemiyor. Hatta görünüşe göre hiç bir zaman ilerlemeyecek diyor Elon Musk karşısı bilim insanları.

Elon Musk'ın belirttiği "hükümetlerin denetimi artırması" konusuna katılan bu bilim insanları, bir alarm durumuna geçilmesinin ise gerekli olmadığı kanısındalar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.