Sıfırdan 734 milyar dolar gelire, iPhone'un on yıllık yolculuğu

Sıfırdan 734 milyar dolar gelire, iPhone'un on yıllık yolculuğu

Bundan tam 10 yıl önce, 29 Haziran 2007 tarihinde gelecek 10 yılın teknoloji dünyasını etkisi altına alacak ilk iPhone modeli Steve Jobs tarafından tanıtıldı. 10 yıl içinde milyonlarca insanın teknoloji ile ilgili düşüncelerini değiştiren ve bir cep telefonu olmanın yanı sıra günlük yaşantımızda en çok kullandığımız eşyalardan olan akıllı telefon kavramını yaratan iPhone, sadece biz kullanıcıların telefon kullanımını değil Apple'ın da işleyişini değiştirdi.

iPhone için akıllı telefon kavramını yaratan cep telefonu demenin biraz iddialı olduğunu farkındayım. Keza iPhone tanıtılmadan önce de cep telefonu pazarında akıllı telefon modelleri bulunuyordu. Fakat 2007 yılındaki akıllı telefon modellerinin bugün kullandığımız telefonlarla pek bir ilgisi yoktu.

Bu nedenle iPhone için akıllı telefon kavramını yaratan model veya bugün kullandığımız akıllı telefonların atası demek yanlış olmayacaktır. Akıllı telefonlar derken sadece iPhone modellerini kastetmediğimi de ekleyeyim, iPhone sadece Apple'ın değil en büyük rakipleri de olmak üzere tüm telefon üreticilerinin akıllı telefon anlayışını değiştirdi.

Bir zamanlar sadece arama ve mesaj atmak için kullanılan akıllı telefonlar, bugün neredeyse aklınıza gelebilecek her şeyi yapabiliyor. Tabii ki akıllı telefonların bu yetenekleri mobil uygulamalar sayesinde kazandığını da unutmamak gerekir.

Bugün başla başına devasa bir pazar haline gelen mobil uygulamalar, 2017 yılındaki güçlerini iPhone'un tanıtılmasına ve uygulama ekosistemini geliştirmesine borçlular. iPhone tanıtıldıktan sonra teknoloji dünyasında pek çok şey değişti fakat bu yazımızda Apple'ın yaşadığı değişime odaklanmak istiyoruz.

iPod katili

Öncelikle bugün Apple diyince aklınıza iPhone'un geldiğinin farkındayım fakat 2007 yılında Apple dendiğinde akla iPhone değil iPod geliyordu. İnsanların müzik dinleme alışkanlıklarını değiştiren iPod, Apple'ın gelirlerinin oldukça büyük bir kısmını oluşturuyordu.

29 Haziran 2007 tarihinde Apple'ın hisse senedi fiyatı 15.75 dolardı, bugün ise Apple'ın ise Apple'ın hisse fiyatı 145.83 dolar. 2007 yılında 24.6 milyar dolar gelir ve 3.5 milyar dolar kâr elde eden Apple'ın iPhone'un liderliğinde geçen 9 yılın ardından geçtiğimiz yılı 215.6 milyar dolar gelir ve 45.7 milyar dolar kâr ile kapattı.

iPhone Apple'ı ele geçirdi

29 Haziran 2007 tarihinde 104.3 milyar dolar pazar büyüklüğü ile S&P 500 listesinde 26. sırada yer alan Apple, bugün ise aynı listede 760 milyar dolar pazar büyüklüğü ile 1. sırada yer alıyor. Tanıtıldıktan bir yıl sonra 2008 yılında Apple'a 6.7 milyar dolar gelir getiren ve toplam gelirin yüzde 18'ini oluşturan iPhone geçtiğimiz yıl Apple'a toplam 136.7 milyar dolar kazandırdı ve Apple'ın toplam geliri içindeki payını yüzde 64'e çıkardı. iPhone bugüne kadar Apple için 734 milyar dolar gelir yarattı, bu dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan Türkiye'nin de milli gelirinden daha fazla.

Geçen sürede Apple'ı ele geçiren iPhone, dünya çapında yeni bir ekonominin ortaya çıkmasını da sağladı. İlk yılında işe 500 uygulamayla başlayan App Store'da bugün 2 milyondan fazla uygulama var. App Store açıldığından bu yana geliştiricilere 70 milyar dolar ödediğini söyleyen Apple, bu ekonominin büyümesinde öncü rol üstlendi.

Bir sonraki iPhone Apple Car mı?

Yukarıda iPod'dan ve Apple'ın iPod üreticisi olarak tanımlandığından bahsetmiştim. iPhone'un tanıtılması ile birlikte iPod hanedanlığı da yıkılmış oldu. iPhone tanıtılmadan önce Apple'ın gelirlerinin yüzde 88'ini oluşturan ve Apple'a 2006 yılında 39.4 milyar dolar gelir getiren iPod, 2014 yılında ise toplam gelir içinde sadece yüzde 5.3'lük bir paya sahip olabildi.

iPhone tanıtılmasaydı akıllı telefon teknolojileri aynı hızda gelişir miydi bilinmez ama Apple'ın son 10 yıl içindeki yükselişinin iPhone sayesinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Macbook modelleri ile laptop kullanımını, iPod ile müzik dinleme alışkanlıklarını ve iPhone ile de akıllı telefon kavramını değiştiren Apple, bir sonraki yeniliğini ile dünyayı değiştirebilecek mi zaman gösterecek. Kim bilir belki de bir sonraki iPhone otonom sürüş yetenekleri ile donatılmış Apple Car olur.

https://www.youtube.com/watch?v=9hUIxyE2Ns8

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.