Çin'in bisiklet kiralama girişimi Mobike, hızlı büyümesine yeni bir yatırım daha ekledi. Bu kez 600 milyon dolarlık bir yatırım aldığını duyuran girişim, agresif bir küresel büyüme planıyla, yıl sonuna kadar 200 şehirde olmayı hedefliyor.
Geçtiğimiz aylarda Hillhouse Capital, Temasek ve Foxconn gibi önemli şirketleri/yatırımcıları arkasına alan Mobike, tutarı açıklanmayan son yatırım turunda 10 milyon kullanıcıya ulaştığı paylaşmış ve yurt dışı açılımına önem vereceğinin haberini vermişti. Kısa bir süre önce Avrupa'ya açılacağını duyuran Mobike, bu yatırımla birlikte yurt dışı açılımını hızlandıracak.
Paylaşılan bilgilere göre Mobike, bu yatırımı Tencent öncülüğünde almış. Yine mevcut yatırımcılar Sequoia Capital, TPG, Hillhouse Capital de bu tura katılırken BOCOM International, ICBC International ve Farallon Capital yeni yatırımcılar olarak listeye girmiş.
Avrupa'ya ilk adım
Mobike şu anda 100 milyon kayıtlı kullanıcıya sahip ve günde 25 milyon yolculuk yaptıracak kadar popülerleşmiş durumda. 100 şehirde hizmet veren girişim Çin dışında Singapur'a da adım atmıştı ama Mobike'ın bu ay sonunda Manchester'da hizmet vermeye başlayacağı duyuruluyor ve bu adımın Avrupa'da hızlı bir genişleme hareketine tetikleyip tetiklemeyeceği henüz bilinmiyor. Mobike'ın kurucu ortağı ve CEO'su Davis Wang ise bu yıl sonuna kadar 200 şehirde hizmet vermek istediklerini söyleyerek (bence) bu konuda üstü kapalı bir mesaj veriyor.
Mobike, bu yatırımla Ar-Ge çalışmalarını, yapay zeka kullanımının optimizasyonunu ve kullanıcı deneyimini de iyileştirme hedefinde. İki yıl içinde Seri E yatırım turunu alacak kadar hızlı ilerleyen Mobike'ın yurt dışında neler yapacağı ise gerçekten merak konusu. Zira Çinli girişim hem resmi prosedürler hem de ekonomik ölçeklenebilirlik açısından Uber vb. girişimlerden çok daha hızlı büyüme potansiyeline sahip. Ancak kullanıcı uyumunun her pazarda Çin'deki kadar iyi olup olmayacağı muallak. Örneğin Amsterdam gibi hemen herkesin bisiklet sahibi olduğu yerlerde bu tür bir girişimin bölge halkından ziyade turistleri tavlaması mümkün olabilir.
Şu anda bu alanda küresel büyüme kaydettiğini bildiğimiz Avrupalı/Amerikalı bir girişim yok ancak Didi Chuxing, DST Global, Matrix China ve Alibaba'nın yatırım yaptığı Ofo 1 milyar dolar değerlemeyi geçmişti. Asya'da başlayan eğilimin diğer kıtalara yayılması güçlü bir olasılık gibi görünse de biliklet paylaşımı operasyonel anlamda zor bir iş... Türkiye'de bu işe bir girenin olup olmayacağını ise bekleyip hep birlikte görelim...
Mobike hakkında bilgi almak için mobike.com'u ziyaret edebilirsiniz.