10 milyon kullanıcıya ulaşan bisiklet paylaşım girişimi Mobike, Temasek'ten de yatırım aldı

10 milyon kullanıcıya ulaşan bisiklet paylaşım girişimi Mobike, Temasek'ten de yatırım aldı

Bisiklet paylaşım girişimi Mobike, Tencent ve Foxconn'dan sonra şimdi de Singapur devletine bağlı yatırım şirketi Temasek'ten yatırım aldı.

Şehir içinde bisikletlerle yeni bir ulaşım alternatifi sunan Mobike, 2017'ye Tencent'in öncülük ettiği 215 milyon dolar yatırımla girmişti. Hemen ardından Foxconn'u stratejik yatırımcı olarak arkasına alan girişim, bu yatırımla küresel açılım yapacağının sinyallerini vermişti. Temasek'in yatırımı da bu planları hızlandıracak bir adım oldu.

Paylaşılan bilgilere göre Temasek ve mevcut yatırımcılardan Hillhouse Capital bu yeni yatırım turuna katılmış. Yatırım tutarı hakkında net bilgi paylaşılmıyor ancak bu seneki yatırım toplamını 300 milyon doları geçtiği paylaşılıyor. Ayrıca Mobike'ın 10 milyon kullanıcıya ulaştığı, 200 milyon ücretli sürüşe aracılık ettiği ve şu anda Çin'in 21 şehrinde hizmet verdiği aktarılıyor. Araştırma şirketi iResearch'ün rakamlarına göre Mobike haftalık 6 milyon kullanıcıya sahip ve bu rakam en yakın rakibinin 4 katı daha büyük olduğu anlamına geliyor.

Uluslararası açılım devam edecek

Çinli girişim Singapur'a ilk adımı atmıştı ve Mobike CEO'su Davis Wang teknoloji ve yetenek alanındaki yatırımlarla uluslararası açılımlarını sürdürmeye devam edeceklerini söylüyor. Hatırlatmak gerekirse Foxconn’un Mobike’a daha az maliyetle GPS destekli bisiklet üretimiyle destek olabileceği ve Mobike'ın yılda 10 milyon yeni bisiklete ihtiyaç duyacağı açıklanmıştı.

Bu alanda küresel rekabetin henüz yaygın olduğunu söyleyemeyiz ama Didi Chuxing'in bir başka bisiklet paylaşım girişimi Ofo'ya yatırım yaptığını söylemekte fayda var. Üstelik Mobike'tan sonra Ofo da bugün Singapur'a açıldığını paylaşmış. Yani rekabet bir süre daha Uzakdoğu pazarında devam edecek gibi gözüküyor.

Son olarak bir önceki yazımızda gelen bir yorumun ilk kısmını buraya eklemek istiyorum. Sanırım Mobike'ın neden bu kadar yatırım aldığını yeterince açıklıyor.

"Son iki ayda 51 kez kullanmışım Mobike’ı. 14 saat, 146km bisiklet sürmüşüm. Cebimden çıkan para 36,50CNY (20,08TL) Kullanışlı ve makul fiyatlı bir ulaşım aracı. 5-6km mesafeli bir alan içerisinde yaşıyorsanız; metro dahil toplu taşımadan, taksiden ve yürümekten çok daha avantajlı bir hale geliyor Mobike kullanmak."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.