Bisiklet paylaşım girişimi Mobike'a 215 milyon dolar yatırım

Bisiklet paylaşım girişimi Mobike'a 215 milyon dolar yatırım

Sürücüsüz otomobillerin geleceğinden sıkça bahsediyoruz ancak bisikletli ulaşım bazı şehirlerin vazgeçilmezlerinden. Mobike da bu eğilimi gören Singapur merkezli bir girişim ve 215 milyon dolarlık yeni bir yatırımla bisiklet paylaşımını daha da yaygınlaştırmak istiyor.

2015 yılında kurulan ve Nisan 2016'da Şangay'a açılan Mobike, kullanıcılarına farklı noktalardan bisiklet kiralama hakkı sunan bir girişim. Saat başına 1 CNY (35 kuruş) gibi cüzi bir ücretlendirme tarifesi var ve kiralayacağınız bisikletin kilidini bir QR kod okutmasıyla açıp kullanabiliyorsunuz.

215 milyon dolarlık bu yatırım girişimin aldığı ilk finansal destek değil. Söz konusu D serisi yatırım turuna eski yatırımcılardan Tencent liderlik ediyor ve listede Ctrip ve Huazhu Hotels Group adlı iki stratejik yatırımcı da bulunuyor. Ctrip bildiğiniz gibi kısa süre önce Skyscanner'ı 1,7 milyar dolara satın alan bir turizm/teknoloji şirketi. Hatta kısa süre önce bir havayolu şirketine yatırım yaparak bu konuda ne kadar ciddi olduğunu da göstermiş.

Huazhu Hotels Group ise Çin'de 3 bin oteli olan bir zincir ve Ctrip ile birlikte Mobike'ın büyümesine stratejik katkılar sağlayacak. Yine mevcut yatırımcılardan Sequoia China ve Hillhouse Capital de D serisi yatırım tutuna katılmış ki tüm bunlar Mobike'ın geleceğine dönük olumlu sinyaller veriyor.

Ofo: Didi Chuxing ve Xiaomi'nin yatırım yaptığı girişim

Mobike Çin'de bisiklet kiralama işinin en büyük oyuncusu olsa da tek oyuncusu değil. Daha önce Xiaomi'den aldığı yatırım alan Ofo, geçtiğimiz dönemde Didi Chuxing'den de yatırım almış ve şu anda 500 milyon değerlemeye sahip olduğu paylaşılıyor. Paylaşılan rakamlara göre Ofo, Çin'in 20 şehrinde 70 bin bisiklete sahip ve 1,5 milyon kayıtlı kullanıcıyla 500 bin sürüşe aracılık etmiş. Mobike ise sadece Şangay'da 100 bin bisiklete erişim sunuyor.

Mobike, yeni yatırımını büyümesini hızlandırmak ve Çin dışına (Singapur) açılmak için kullanacak. Büyük yatırımcı Tencent'in Başkanı ve CEO'su Pony Ma, paylaşım ekonomisi ve akıllı şehir kavramlarına dikkat çekerek Mobike'ın önemini vurgularken Tencent olarak Çin'deki kullanıcı davranışlarını derin şekilde analiz ettiklerini de hatırlatıyor.

Özetle Tencent, Çin gençliğinin nabzını tutması açısından Mobike'ın büyümesine de ciddi katkılar yapabilecek bir şirket. Tabi Mobike'ın değerlemesi ve kârlılığı halen bilinmezliğini koruyor. Hele ki düşük ücretlendirmesi düşünüldüğünde...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.