2014'te Türkiye'nin yükselen girişimlerinden Pozitron'u 100 milyon dolara satın alan Monitise için bu dönem, şirketin yükseliş dönemiydi. O dönemde bir milyar dolar piyasa değerini gören Monitise, kısa bir süre sonra duraklama ve çöküş dönemleriyle gündeme geldi. Yolun sonuna gelen Monitise, 70 milyon sterline (yaklaşık 89,4 milyon dolar) fiserv'e satılıyor.
Monitise ve fiserv tarafından yapılan yazılı açıklamalara göre ABD merkezli fiserv'in Birleşik Krallık iştiraki fiserv UK Limited tarafından hisse başına 2.9 peni nakit teklifiyle taraflar Monitise'ın satışı için anlaşmaya vardı. Yılın üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanan satış işlemi Monitise'a yaklaşık 70 milyon sterlin değer biçiyor. Bu, Monitise'ın yıllık geliri 68 milyon sterlinin biraz üzerinde bir teklif. Ancak şirketin özellikle son iki yıldır yaşadığı kayıplar ve zarar tablosuna bakınca anlaşma, Monitise için "karlı" bile görünebilir. Şirketin yöneticilerinin anlaşma koşullarını "adil ve makul" bulduklarını söylemelerinde muhtemelen bu da etkili. Diğer taraftan fiserv güçlü bir finansal servisler şirketi ve 2016 yılında 5.2 milyar dolar brüt gelir, 930 milyon dolar net gelir açıklamıştı.
Monitise'ın yaşlanması yıllar değil yönetimiyle ilgili bir sorundu
Bir süre önce Webrazzi'de Monitise'ın çöküşünü incelediğimiz analizde belirttiğimiz gibi, Monitise, bir süredir iş modelini değiştirmeye odaklanarak olası bir krizi atlatmaya çalışıyordu. Finansal kurumlara sunduğu özel çözümlerden aldığı lisans ücretleriyle gelir yaratan Monitise, tüm bankaların kullanabileceği tek bir mobil para platformuna geçiş yapıyordu. Şirketin abonelik bazlı olarak gelir yaratmasını sağlayacak olmasıyla bu, daha sürdürülebilir bir model olsa da, “geçişin beklenenden uzun ve zor olması“, Monitise’ın gelirlerine olumsuz etki ediyordu. Şirket yükseliş umuduyla başladığı 2016'dan 2017'ye düşüş beklentileriyle girdi.
CEO’suyla birlikte üst düzey yönetiminde de değişikliklere giden Monitise, Ocak 2016'da potansiyel alıcılarla görüşmelere açık olduğunu duyurmuştu. Monitise, Mart ayında bu görüşmelerden tatmin edici bir sonuç alamadığını ve bağımsız bir şirket olarak yoluna devam etmenin uzun vadede yatırımcılarına en fazla değer yaratan seçenek olduğunu açıkladı. Şirket bundan sonra küresel operasyonlarını yeniden yapılandırdı. Verimlilik odaklı işten çıkarmalar ve Ar-Ge ofisinin İstanbul merkezli olarak yeniden konumlandırdı. Bu yılın başında Monitise MEA CEO’su olarak görev yapan Fatih İşbecer, Monitise’ın ABD operasyonlarının başına geçti.
Bu yıl halka arzının onuncu yıl dönümü olan Monitise'ın CEO'su Lee Cameron, satışla ilgili açıklamasında şirketin yaşlandığını ima ediyor. Cameron'a göre, iyi yatırım almış genç startup'ların "büyükbabası" gibi görünen Monitise'ın rakipleri onu çoktan yakaladı. Monitise'ın yaşlanmasının geçen yıllardan çok yönetimiyle ilgili olduğunu, elbette söylemiyor yönetici...