Facebook tüm yayıncıları Instant Articles reklamlarını denemeye çağırıyor

Facebook tüm yayıncıları Instant Articles reklamlarını denemeye çağırıyor

Facebook, haber içeriklerinin daha hızlı yüklenmesini sağlayan Instant Articles özelliğini yaklaşık iki yıl önce tanıttı. Haber sitelerinin sonunu getirebilecek bir özellik olsa da Facebook, Instant Articles'ı yayıncılar için gelir yaratabilecekleri şekilde kurgulayarak, özelliğin sadece bir tehdit olarak algılanmasını engelledi. Facebook, geçtiğimiz Mart ayında Instant Articles sayfalarının alt kısmında konuyla ilgili olan reklamların testine başladı.

Test, Facebook'un kendi reklamcılarının Instant Articles sayfalarındaki bağımsız reklamları içeriyor. Facebook'a göre henüz erken aşamadaki test, yayıncı sayısında kademeli bir artış olduğunu göstermesine rağmen, bu sayı henüz istenilen rakama ulaşamadı. Facebook şu anda, bu süreci yeniden uygulamaya geçirebilmek için daha geniş bir yayıncı kitlesinin geri bildirimine ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle Facebook, Instant Articles reklamları testlerini tüm yayıncılara açtığını duyurdu.

Instant Articles Ne İşe Yarar?

Facebook'un Instant Articles özelliği, rakipleri Google AMP ve Apple News aksine, reklam içeriklerini mobilde daha kolay okumayı sağlamak üzerine dizayn edildi. Temelde bütün bu teknolojik özellikler okuyucuya yalnızca ilgilendiği şeyi vermeyi amaçlıyor: bir sürü reklam ve otomatik açılan videoların aksine yalnızca yazı metni ve ilgili görseller.

Ancak tabi ki yayıncılar bu mobil ortamının reklamlardan temizlenmesine pek de sıcak bakmamışlardı. Çünkü doğal olarak bu, onlar için en baş gelir kaynağı olan reklamcıları, paralı aboneleri ve sayfa beğenilerini kaybetmek demekti.

Bu, Facebook için hem Instant Articles sayfalarına hızlı ulaşımı sağlamak, hem de yayıncıları üzmemek için bir orta yol bulmak için bir adım oldu. Son aylarda bunun üzerinde çalışan şirket, ya Instant Articles sayfalarında daha çok reklama izin verecek ya kullanıcıları e-posta listelerine üye olmaya, sayfaları beğenmeye teşvik edecek (call-to-action) ya da yayıncıları ücretsiz deneme ve uygulama indirmeye sevk edecekti.

Ayrıca Facebook geçtiğimiz ay, yeni bir yazılım geliştirme kiti uzantısı (SDK extension) ile yayıncılara Google AMP ve Apple News için de eş zamanlı yazı yayınlama olanağı sunduğunu da sizlerle paylaşmıştık.

Süreç boyunca Facebook birçok yayıncı kaybetti

Ancak hatırı sayılır sayıda tanınmış yayıncı Facebook'un bu özelliğini kullanmayı bıraktı. Nisan ayında, Forbes, Hearst, The New York Times'tan The Guardian'a birçok ünlü yayın Instant Articles uygulamasını kullanmaktan vazgeçti. Diğer bazı ana yayınlar, Bloomberg, The WSJ, ESPN, CBS News, NPR, Financial Times ve VICE News gibi, ise uygulamayı askıya aldılar.

Bütün bu tersliklere rağmen, Facebook'un bugünkü Instant Articles kullanım oranı gittikçe büyüyor. Şu anda 10 bini aşkın yayın bu formatı kullanmakta. Instant Articles, bütün Facebook tıklanmaları sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor ve toplamda mobil web'e kıyasla Instant Article yüzde 20-50 daha çok trafik sağlıyor.

Ek olarak, Facebook, yeni reklam tipleri ve reklamların yerlerinin değiştirilmesi gibi yeni yatırımların faydalı olmaya başladığına da değiniyor. Bugün Facebook Instant Articles ile yayıncılar günde 1 milyon dolardan fazla kazanabiliyor. Bu bazı yayıncılar için tehdit bazıları için fırsat olmayı sürdürüyor. Günün sonunda Facebook etkisi medya endüstirisinde güçlü bir şekilde hissedilmeye devam ediyor.

Facebook Instant Articles reklamlarıyla ilgili daha fazla detay için şirketin resmi açıklamasını görebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.