Gelişen teknolojinin nimetlerinden sınırsızca yararlanan müzik dünyasında, listeleri sallayan bir çok parça günümüzde sanal müzik stüdyoları gibi uygulamalarla yapılıyor. Siz de bu uygulamalarla artık aklınızdan geçen bir parçayı kaydedip, başka parçalarla mixleyip, tüm dünya ile paylaşabilirsiniz.
Elbette öğrenilmesi büyük emek, zaman ve sabır isteyen müzik aletlerini çalabilenlere saygımız sonsuz ve unutmayalım ki; bu uygulamaları kullanarak kaliteli parçalar yapabilmek için de müzikal anlamda bir altyapıya sahip gerekli. Mac kullanıcıları için aralarında öğretici videolar da sunan ve bazılarının ücretsiz olduğu, tek kişilik dev orkestranızı oluşturabileceğiniz 5 sanal müzik stüdyosunu bir araya getirdik.
GarageBand
Müzik yapmanın dinlemek kadar kolay olduğunu iddia eden GarageBand'da, gitar, davul, klavye gibi birçok enstürmanı sanal bir formatta bulabilirsiniz. Bir müzik aleti kullanamıyor olabilirsiniz ancak yazılım, amfi ve efekt seçimleri ile EDM, Hip hop, Indie ve birçok müzik türdeki binden fazla loop ile birleştirerek müzik yapmanıza olanak sağlıyor. Kullanıcı dostu arayüzü ve 40'tan fazla öğretici videosu ile GarageBand'ı kullanmayı bugünden öğrenebilirsiniz. GarageBand, kendi müziğinizi yaparken bol seçenek sunuyor. Örneğin 28 davulcu arasından istediğinizi seçebileceğiniz gibi, performansınızı notasından ve desibeline kadar düzenleme imkanı sunuyor.
Ardour
Mac kullanıcılarına özel, kullanışı rahat bir diğer müzik stüdyosu ise Ardour. Programla parçanızı kaydedip, parçanıza eklemeler yapıp, mixleyebiliyorsunuz. Ancak GarageBand'in aksine Ardour'da kimse elinizden tutmuyor. Ara yüzü de daha profesyonel duran sanal stüdyo size sanki ses mühendisi olduğunuz hissini verebilir. :) Yine GaraBand'e göre daha teknik, kişiselleştirilebilir özellikleri olan yazılım, açık kaynak özelliğiyle de platformlar arası kullanılabilir. Yazılımın web sitesinde de hedef kitlesinin ses mühensileri, müzisyenler, besteciler olduğu peşin peşin belirtiliyor. Sistemi kullanmak için hangi teknik gereksinimlere ihtiyacınız olduğundan yazılımın hangi özellikleri olduğuna kadar bir çok bilgiyi web sitesinden bulabilirsiniz.
LMMS
Platformlar arası çalışma imkanı veren diğer bir yazılım ise LMMS. Başlangıçta synth'leri ve örnek işleri ileLinux MultiMedia Studio için oluşturulmuş. Yazılım, günümüzde sanal enstürmanlar ve eklenti desteği içeriyor. macOC dışında windows kullanıcılarına açık olan sanal stüdyonun ücretli olduğu bilgisini de paylaşalım. Ancak farklı toplukların birbirleriyle paylaşımda bulunabileceği açık kaynağı mevcut. Web sitesinde, kullanıclar tarafından yapılmış en iyi parçalarına yer veren LMMS'in sosyal medyada küçük bir topluluğu var.
Tracktion T5
Sanal ortamda müzik yapmayı sevenler için uygun olan bir diğer müzik programı ise Tracktion T5. Yazılımda, parçalarını tam takım kaydedip, ekeleme yapabilmeleri için bir üst modele geçmelerini isteniyor. Programın bu farklı özelliklerini kullanmak ücretli. Yazılımın ücretsiz versiyonunda, kendi parçalarınızla sentezleyebileceğiniz geniş bir yelpazede MIDI ve ses parçalarına erişebilirsiniz.
Nanostudio
Blip Interactive Ltd'ya ait olan program, kullanışlı müzik araçlarlarını yaratıcılığınızla birleştirerek harikalar parçalar yaratabileceğinizi iddia ediyor. Apple'ın birçok ürününe entegre olan Nanostudio ile yarım kalan bir parçanızı istediğiniz yerde ve zamanda tamamlama imkanınız var. Eden Synth ve çoklu efektler içeren program ile aklınızdan geçeni gerçek şarkılara dönüştürebilirsiniz. Hatırlayacağınız üzere, 2015´de İsveçli şarkıcı Elliphant'ın Apple'ın "Make Music with iPad' isimli reklamında da "All or Nothing' şarkısının bir kısmını Nanostudio ile kaydettiğini görmüştük.