KPCB Internet Trends 2017 raporunda öne çıkan başlıklar

KPCB Internet Trends 2017 raporunda öne çıkan başlıklar

Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB), bu yıl da Mayıs ayının bitimiyle yeni İnternet Trendleri (Internet Trends 2017) raporunu yayınladı. Code Conference‘ta yayınlanan rapor yine internet ve teknoloji dünyası için arşivlenecek bilgiler/rakamlar içeriyor.

Google'dan Amazon'a, Twitter'dan Aibnb'ye kadar çok sayıda önemli internet girişimine yatırımlar yapan KPCB, yine sektörün zirvesinden önemli bilgiler paylaşıyor. 11 farklı başlık altında toplanan 355 sayfalık rapor, dijital dünyanın farklı dikeylerine ayrı başlıklar açarken Çin ve Hindistan pazarlarına ayrı birer bölümde ele alıyor. Dolayısıyla bu pazarların gelecek yıllardaki yükselişine dikkat çekiyor.

KPCB ortaklarından Mary Meeker'ın adıyla yayınlanan raporun ilk bölümünde 3,4 milyara yükselen internet kullanıcı sayısının sabit bir oranda (%10) büyüdüğü, akıllı telefon büyüme hızının ise yavaşlamakta (%3) olduğuna yer veriliyor. Android'in yüzde 80'i geçen pazar payıyla akıllı telefon pazarındaki liderliği devam ederken, toplam akıllı telefon kullanıcı sayısının 1,5 milyara dayandığı göze çarpıyor.

KPCB, internet reklamcılığındaki reklam pazarının mobil ile büyüdüğünün de altını çiziyor ve medyada harcanan zaman ile reklam harcamalarını kıyaslayarak, ABD'de 16 milyar dolarlık bir fırsat olduğunu ifade ediyor. İnternetteki reklam harcamalarının 6 içinde televizyonlardaki reklam harcamalarını geçeceğine dair bir öngörü de paylaşılıyor.

Reklam engelleme eklentilerinin kullanımına da değinen KPCB, küresel çaptaki artışı gözler önüne seriyor ve ülkelere göre bazı kullanım istatistiklerini da paylaşıyor. Aşağıda görebileceğiniz gibi Türkiye bu listede yer almıyor ama IAB Türkiye'nin bu konuda detaylı rapor yayınladığını hatırlatalım.

KPCB, bağlamsal reklamların (Facebook Messenger) direkt satışları, hedef odaklı açık artırma reklamlarının (Snap) kullanıcı aktivitesini, konum hedefli reklamlarınsa mağazalara giden müşteri sayısını arttırdığından bahsediyor. Reklamların organik ve veri odaklı bir değişim yaşadığına da parmak basıyor.

Raporda video oyunların en etkileşimli sosyal medya formu olduğuna ve Facebook'un etkileşim konusunda video oyunlarla yarıştığına da yer veriliyor. Snapchat ve Instagram ise etkileşim açısından (günlük harcanan ortalama dakika açısından aktif kullanıcı sayısı) Facebook'un epey gerisinden geliyor.

Raporda Spotify'ın şu anda küresel müzik endüstrisi gelirlerinin yüzde 20'sini elde etmesinden Çin pazarındaki bisiklet paylaşım girişimlerinin durumuna kadar bir çok detaylı bilgi paylaşılıyor ki bu bilgiler burada sıralanamayacak kadar ayrıntılara girebiliyor. Özellikle kendi dikeyinize ilişkin bölümleri incelemeniz için raporun tamamını aşağıda paylaşıyor. İnceleyebilir ve kpcb.com/internet-trends adresinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.