Alibaba, yemek siparişi girişimi Ele.me'ye 6 milyar dolar değerlemeli yatırım yapabilir

Alibaba, yemek siparişi girişimi Ele.me'ye 6 milyar dolar değerlemeli yatırım yapabilir

Çeşitli dikeylerde yatırımlar yapan Alibaba, yemek siparişi dikeyinde elini güçlendirmeye hazırlanıyor. Bloomberg'in ilgili kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre Alibaba, Ele.me'ye milyar dolarlık bir yatırım daha yapacak.

Resmi olarak doğrulanmayan rakamlara göre Alibaba ve Ant Financial, Ele.me için 5,5-6 milyar dolarlık bir değerlemeyle en az 1 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor. Bu yatırım Çin'in en önemli yemek sipariş girişimlerinden biri olan Ele.me'nin pazardaki etkinliğini artırken Alibaba için de finansal tarafta faydalı bir yatırım olacak.

Diğer yandan Alibaba bu yatırımla Tencent'e karşı da bir hamle yapmış da olacak. Zira Tencent'in Ele.me'de küçük bir hissesi bulunurken, Alibaba ve Ant Financial Nisan 2016'da Ele.me'ye 1,25 milyar dolarlık bir yatırım yapmıştı. Aynı tarihte Ele.me'nin Çin pazarının 1/3’ini tek başına elinde tuttuğunu ve Çin’deki yemek siparişi pazarının 7 milyar dolar boyutuna ulaştığını da paylaşmıştık. Dolayısıyla söz konusu yeni yatırımın gerçekleşirse Alibaba çok büyük bir dikeyde daha elini güçlendirmiş olacak.

Çin pazarındaki en büyük yatırımlardan biri olacak

Bu yatırım Çin pazarındaki dikey rekabette ciddi bir öneme sahip olduğu kadar, yatırım boyutu açısından da tarihe geçecek cinsten. Zira Didi Chuxing'in 5,5 milyar dolarlık yatırımı ve Meituan-Dianping'a yapılan 3,3 milyar dolarlık yatırımdan sonra Çin pazarındaki tek seferde yapılan en büyük yatırımlardan biri olacak. İlk çeyrekte yüzde 40 büyümeyle 6 milyara ulaşan Çin pazarındaki girişim yatırımlarının artışı da bu yatırımın gerçekleşmesi durumunda hız kazanacak.

Son olarak Alibaba’nın kısmen sahibi olduğu Meituan ile Tencent’in yatırımcısı olduğu Dianping Holdings'in 20 milyar dolarlık bir ortaklığa imza attığını da paylaşmadan geçmeyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.