Alibaba ve Tencent rekabeti, fırsat sitesi tarafında 20 milyar dolarlık ortaklığa dönüştü

Alibaba ve Tencent rekabeti, fırsat sitesi tarafında 20 milyar dolarlık ortaklığa dönüştü

Çin iki internet devi Tencent ile Alibaba'nın yatırım yaptığı iki şirket güçlerini birleştirmeye hazırlanıyor. Rakip iki büyüğün desteklediği girişimler tek çatı altında buluşacak ama ayrı ve bağımsız olarak hizmet vermeye devam edecek.

BBC'nin haberine göre Alibaba'nın kısmen sahibi olduğu Meituan.com ile Tencent tarafından desteklenen Dianping Holdings yeni bir ortaklığa imza atıyor. Bu ortaklığın iki şirketin yemek siparişinden film satışına kadar tüm iş türlerini kapsayacağı belirtiliyor.

Kendi alanında en büyükler olarak bilinen girişimlerin kuracağı yeni şirket de Çin'in en büyük internetten fiziksel pazara (online-to-offline) hizmet sağlayan şirketi olacak. Groupon gibi fırsat siteleri işleten girişimler toplamda 20 milyar dolarlık bir şirket çatısı altında birleşmiş olacak. Mevcut CEO'lar da Eş-Başkan ve CEO ünvanıyla çalışmaya devam edecek.

Tencent'in daha önce Alibaba'ya karşı Baidu ve Wanda ile güçbirliği yaptığı düşünüldüğünde bu birleşmenin özel bir durum gözetilecek imzalandığı düşünülebilir. Hemen aklımıza Didi Kuaidi ile Didi Dache'nin birleşerek Uber'in karşısına dikilmesi geliyor.

Hatırlayacağınız gibi Ağustos ayında Türkiye'den çıkacağını açıklayan Groupon, geçtiğimiz ay da büyük bir işten çıkarmayla 7 ülkeden daha çıkacağını açıklamıştı. bu yeni birleşmede rakip görülebilecek Groupon'un Uber kadar iyi bir iş yapmadığı malum. Ancak Çin'in büyüyen ekonomisinde her türlü ihtimalin göz önünde tutulması gerektiğini de unutmamak gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.