Facebook'un moderasyon ve içerik silme rehberleri ortaya çıktı

Facebook'un moderasyon ve içerik silme rehberleri ortaya çıktı

Facebook'un bugüne kadar gizli tuttuğu ve paylaşmadığı gizlilik kuralları ve rehberleri ortaya çıktı. İlk defa The Guardian'da ortaya çıkan haber, Facebook'un web sitelerinde yer alan ve kullanıcılar tarafından üretilen içeriği nasıl modere ettiğini de gözler önüne serdi.

The Guardian, 100'den fazla çıktıyı, eğitim dokümanlarını ve şirket içi dokümantasyonları inceleyerek hazırladığı haberde, Facebook'un şiddet, nefret söylemi, terörizm, porno, ırkçılık ve kendine zarar verme odaklı içeriklere nasıl davrandığını gösterdi. Rehberlerde şike ve yamyamlıkla ilgili konular yer alıyor.

Bu yıl içerisinde aylık aktif kullanıcı sayısını 2 milyara ulaşması beklenen Facebook, raporlanan içerikleri hızla inceliyor. Paylaşılan verilere göre her hafta Facebook tarafında incelenen ve şikayet olarak raporlanan sahte hesap sayısı 6.5 milyon adetten fazla.  Çok ağır bir operasyon yükünü taşıyan moderatör ekipler, şikayetleri çok kısa bir süre içerisinde değerlendiriyor. The Guardian'a konuşan ve ismini vermeyen bir kişiye göre Facebook o kadar hızlı büyüdü ki içeriğin kontrolünü yapamaz hale geldi.

Facebook'un küresel politikalardan sorumlu yöneticisi Monika Bickert ise sitenin neredeyse 2 milyar kullanıcısının olduğunu ve neye izin verileceği konusunda ortak bir karara varmanın zor olduğunu belirtti. Bu yüzden Facebook'un özellikle saldırgan içerik ve sahte haberlere karşı yapay zeka için çalışmalar yaptığı biliniyor. Kısacası insan gücüyle kontrolün rakamlar yüzünden çok da mümkün olmadığı bu karar verme sürecini yapay zeka üstlenecek.

Facebook moderatörlerine geçen yıl verilen örneklerden bazıları da kamuoyu ile paylaşıldı. İşte onlardan en çarpıcıları:

  • "Biri Trump'ı vurmalı" gibi içerikler kesinlikle siliniyor. Çünkü devlet başkanları özel bir kategoride. Bunun yanı sıra, küfür içeren bazı ifadeler, gerçek bir tehdit içermediğinden müdahaleye maruz kalmıyor.
  • Şiddet içerikli ölüm videoları, rahatsız edici görüntü uyarısını alarak yayında kalmaya devam edebiliyor. Bunun bir amacı farkındalık yaratmak olarak değerlendiriliyor.
  • Cinsel saldırı dışında, fiziksel saldırı ya da çocuklarla dalga geçen fotoğraflar, sadizm içermediği müddetçe silinmek zorunda değil.
  • Hayvanlara eziyet edilen fotoğraflar paylaşılabiliyor, ancak çok rahatsız edici görüntüler uyarılı olarak paylaşılmak zorunda. Bu da normal çünkü hayvanseverlerin farkındalık yaratmak adına yaptığı paylaşımların içerikleri de genelde bu tarz üzerinden gidiyor.
  • Çıplaklık ve cinsel içeriği bulunan el yapımı sanat paylaşımlarına izin veriliyor. Kısacası bir yağlı boya nü tablosunu Facebook'ta rahatça paylaşırken, dijital kamera ile çekilmiş çıplak bir sanat adı altında olsa da paylaşmanız yasak.
  • Kürtaj videolarına izin veriliyor, ancak herhangi bir çıplaklık içermediği müddetçe.
  • Facebook canlı yayında kendisine zarar vermeye kalkışan insanlara izin veriyor. Burada Facebook'un amacı zaten zor zamanlar geçiren bu bireyleri bir de üstüne cezalandırmamak olarak belirtiliyor.

Facebook'un verdiği kararlarda tek bir doğru olmasa da, firma üstlendiği dev operasyonla birlikte moderasyon çalışmaları için hem insan gücünü hem de yapay zekayı kullanacağı bir yapıya önem veriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.