Facebook, saldırgan içerik ve sahte haberlere karşı yapay zeka destekli önlemlerini test etmeye başladı

Facebook, saldırgan içerik ve sahte haberlere karşı yapay zeka destekli önlemlerini test etmeye başladı

facebook-aramaFacebook, en büyük problemlerinden olan sahte haberler ve saldırgan içeriler için yapay zeka kullanmaya hazırlanıyor. Özellikle sahte haberlerin adeta çığ gibi büyümesi Facebook'u önlem almaya iten sebeplerin başında. Facebook'un yapay zeka araştırma direktörü Yann LeCun'un önderliğinde yapılan çalışmalarda önemli bir yol katedilmiş durumda.

Daha önce site içerisindeki istenmeyen videolara engel olmak için yapay zeka kullanan şirket, saldırgan içerikler ve sahte haberlere belli algoritmalar sayesinde engel olacak. Özellikle çıplaklık, şiddet, ve site tarafından onaylanmayan davranışların sergilendiği canlı yayınları tespit etmek isteyen Facebook, uzun zamandır üstünde çalıştığı yeni algoritmayı Facebook Live üzerinde test etmeye başladı.

Facebook'un uygulamalı makine öğrenme direktörü olan Joaquin Candela, yapay zeka konusunda iki zorlukla karşılaştıklarını belirtti. Candela, ilk olarak bilgisayar algoritmasının hızlı olması gerektiğini söylüyor ve o hız ulaşabileceklerini düşünüyor. İkinci problem ise yapay zekanın olayları bir insan gibi algılayabilmesi ve Facebook'un ilkelerini benimseyebilmesi.

"Bu site güvenilir bir haber kaynağı değildir" şeklinde kırmızı uyarı şeritleri şeklinde çalışan Facebook'un test aşamasındaki uyarı sistemi, şimdiye kadar sahte haberleri tespit etme konusunda atılan ilk ciddi adım. Geçtiğimiz ay sahte haberler konusunda açıklama yapan Mark Zuckerberg, gelen şikayetlerin hızlı bir şekilde inceleneceğini ve yalan haber paylaşımında bulunan kişilerin/sayfaların tespit edilceğini belirtmişti.

Yann LeCun'un yapay zeka hakkında yapmış olduğu açıklamanın detaylarını bu linkte bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.