Norveç elektrikli ve otonom yük gemisi üretecek

Norveç elektrikli ve otonom yük gemisi üretecek

Norveç merkezli suni gübre üreticisi YARA, uluslararası teknoloji firması Kongsberg ile tamamen elektrikli ve kaptansız olarak otonom bir şekilde yol alabilecek gemi için çalışmalara başladı.

Kendi gübre ürünlerinin nakliyesini yapmak üzere yeni yollar bulmak isteyen firma, her yıl 40 bin kamyon ile gerçekleşen bu gübre taşıma operasyonuna alternatif olarak getireceği deniz yoluyla yapmayı istiyor. Bunu yaparken elektrikli gemiyi tercih etmek isteyen firma böylece hem tasarruf edecek hem de karbon salınımını önleyerek çevreye önemli bir katkı sağlayacak.

YARA, Porsgrunn adlı şehirde bulunan üretim tesislerinden çıkardığı ürünlerin teslimatını Brevik ve Larvik şehirlerine bu gemi ile yapmayı planlıyor. Bu şehirlerin Norveç için iç deniz olarak nitelendirilebileceğini de belirtelim. Kısacası elektrikli gemi şimdilik açık deniz taşımacılığı değil daha güvenli koylarda test edilecek. Ancak yakın gelecekte gemi taşımacılığını baştan aşağı değiştirebilecek bir hamle olacağı kesin.

YARA Birkeland adını alacak konteyner gemisi aynı zamanda dünyanın yüzde 100 elektrikle çalışan ilk gemisi olacak. Geminin 2018 yılının ikinci yarısında suya indirilerek operasyonlara başlaması, 2020 yılında ise otonom özellikler kazandırılarak herhangi bir mürettebatı ve kaptanı olmadan seyrüsefere çıkması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.