Google I/O 2017'de tanıtılması beklenen yenilikler

Google I/O 2017'de tanıtılması beklenen yenilikler

Günün ilerleyen saatlerinde Kaliforniya'da gerçekleşecek olan Google'ın geliştirici konferansı Google I/O 2017'de pek çok yeniliğin duyurulması bekleniyor. Geliştirici konferansı olması nedeniyle genellikle yazılım ağırlıklı ilerleyecek olan Google I/O 2017'de karşımıza nelerin çıkabileceğini sizler için sıraladık.

Google Asistan, Google Home ve Yapay Zeka

Siri, Cortana ve Alexa rakibi olarak geliştirilen Google'ın yapay zeka ve sanal asistan çözümü olan Google Asistan, konferansın yıldızlarından biri olabilir. Dün iOS platformuna giriş yapacağı da konuşulan Google Asistan, hatırlatmak gerekirse Google'ın masaüstü sanal asistanı olan Google Home'a da destek veriyor. Kısacası Google Asistan ve Home, Google I/O 2017 konferansında güncellemeler alarak yeni özelliklere kavuşabilirler.

Android O

Dünyanın en popüler işletim sistemlerinden biri olan Android'in yeni sürümü olan O, ilk olarak geçtiğimiz Mart ayında karşımıza çıkmıştı. Geliştirici önizlemesi kullanıma sunulan, bildirimler ve pil performansı anlamında önemli yenilikler getirmesi beklenen Android O'nun tüm detayları Google I/O 2017'de paylaşılacak.

Android Oreo olarak adlandırılması beklenen yeni Android versiyonunun, büyük tasarımsal değişiklikler getirmesi beklenmese de LDAC codec ses teknolojisi, görüntü içinde görüntü (PIP) özelliği, gelişmiş ayarlar sekmesi ve daha detaylı bildirim kontrolü gibi özellikler sunması bekleniyor.

Chrome OS'un Android uygulama desteği

Özellikle öğrenciler ve uygun fiyatlı laptop isteyen kullanıcılar için geliştirilen Chromebook'ların işletim sistemi olan Chrome OS, yakın zamanda Android uygulama desteğine kavuşmuştu. Fakat beta aşamasında ulan Android uygulamalar Chromebook'larda pek de başarılı bir şekilde çalışamıyordu.

Bunu değiştirmek isteyen Google, Google I/O 2017'de Chrome OS'da kullanılan Android uygulamaları geliştirerek beta sürecinden çıkartabilir veya uygulamaların beta sürecinden resmen çıkacağı tarihi açıklayabilir. Hatırlatmak gerekirse Microsoft, içinde bulunduğumuz Mayıs ayının başında Chrome OS rakibi olarak geliştirdiği Windows 10 S işletim sistemini de tanıtmıştı.

Sanal ve Arttırılmış gerçeklik

Cardboard ile sanal gerçeklik (VR) yarışına dahil olan Google, geçtiğimiz yıl ilk sanal gerçeklik gözlüğü olan Daydream View'ı Pixel ailesiyle birlikte tanıtmıştı. Daydream View 2 modelinin tanıtılması pek ihtimal dahilinde görünmese de arttırılmış gerçeklik üzerine çalışan Project Tango'dan bir yenilik paylaşılabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=rLLAA4ENIP4

Son olarak Google'ın geçtiğimiz günlerde VR oyun stüdyosu Owlchemy Labs’i satın aldığını da hatırlatalım. Bu iş birliğinden doğan bir VR oyununun I/O 2017'de tanıtılması sürpriz olmayacaktır.

Instant Apps ve Chrome

Geçtiğimiz yılın geliştirici konferansında duyurulan fakat resmi olarak kullanıma sunulmayan Instant Apps, uygulamaların yüklenmeden denenmesini sağlayan yararlı bir teknolojiydi. Kullanıcılar için oldukça başarılı olsa da geliştiriciler için bir işkenceye dönüşebilen Instant Apps, geliştirici konferansında kullanıma sunulabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=cosqlfqrpFA

Ayrıca Instant Apps teknolojisinin Chrome uygulamalarında kullanılabileceğini de ekleyelim. Son olarak Google'ın internet tarayıcısı olan Chrome için pil ömrünü geliştirebilecek bir güncelleme ve internet tarayıcısının Windows 10 S versiyonu karşımıza çıkabilir. Hatırlatmak gerekirse Windows 10 S işletim sistemi sadece Windows Store içindeki uygulamaları çalıştırabiliyor, bu nedenle Windows 10 S kullanan laptoplara Chrome yüklemek mümkün değil.

Allo, Duo ve Hangouts Güncellemeleri

Google'ın haberleşme uygulamaları olan Allo, Duo ve Hangouts için de önemli güncellemeler gelmesi bekleniyor. İçinde Google Asistan bulundurmasına rağmen diğer mesajlaşma uygulamalarıyla rekabet edemeyen Allo, ailenin en başarısız üyesi gibi görünse de gelecek güncellemelerle bunu değiştirebilir.

Yakın zamanda 50 milyon indirilme barajını aşan ve yoluna başarılı bir şekilde devam eden Google'ın görüntülü görüşme uygulaması olan Duo, sesli görüşme özelliğine de kavuşmuştu. Allo ve Duo'nun tanıtılmasının ardından Slack rakibi bir servise evrilen Hangouts, tasarımsal anlamda büyük değişiklikler yaşayabilir ve gelecek güncellemeler ile yeni özellikler kazanabilir.

Otomobiller için Android deneyimi

Dün detaylarını paylaştığımız otomobiller için Android deneyimi Google'ın Audi ve Volvo ile iş birliğine gitmesiyle ortaya çıktı. Android Auto'dan çok daha gelişmiş bir teknoloji olması beklenen otomobiller için Android işletim sistemi klimayı kontrol etmekten tutun da koltukların konumunu ayarlamaya kadar pek çok yeniliğe sahip olacak. Anlaşmanın ve otomobiller için optimize edilecek olan Android versiyonunun detaylarının Google I/O 2017'de açıklanması bekleniyor.

Bonus: Android Wear, Android TV ve Chromecast

Son olarak Android Wear, Android TV ve Chromecast'ten de söz edelim. Özellikle Android Wear 2.0'ın yakın zamanda kullanıma sunulması nedeniyle Android Wear ile ilgili herhangi bir yenilik paylaşılmasının olasılığı oldukça düşük olsa da, uzun zamandır güncellenmeyen Android TV ve Chromecast ile ilgili yenilikler Google I/O 2017'de duyurulabilir. Son olarak dün detaylarını paylaştığımız Google, Volvo ve Audi iş birliğinin detaylarının da Geliştirici konferansında tanıtılmasını

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.