Fintables, Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinin hem takibinin yapılmasını kolaylaştıran hem de hisse senetlerinin finansal analizini yapmanıza yardımcı olan bir platform. Borsa İstanbul’un lisanslı bir veri dağıtıcısı olarak hizmet veren girişim, Şubat 2016’dan beri veri yayıncılığı yapıyor.
Ekrem Büyükkaya, Yunus Şahin ve Arda Yaman tarafından kurulan girişim mevcut işlerinin yanında bir nevi hobi proje olarak doğmuş. Ekrem, yazılımını, bireysel yatırımcılığı yaparken, lisanslı finansal analist olan Yunus ürünü ortaya koymuş, Arda ise tasarımda görev almış.
Girişimin öne çıkan rakamları ile devam ederek, daha sonrasında ürünü detaylandırayım.Bugün itibariyle 226 adet para ödeyen müşterisi olan girişim, yatırım masraflarını şimdiden çıkarmış. Şubat 2016'da ücretsiz olarak hizmet vermeye başlayan Fintables Ocak 2017'de paralı versiyona geçmiş. Ücretsiz olduğu dönemde 3 bin 799 kişi tarafından kullanılan Fintables'ın ücretleri ise aylık 40 TL, yıllık 350 TL. Bu arada belirteyim okuyucularımız yazının sonunda 1 hafta ücretsiz kullanım hakkını bulabilirler. macOS uygulamasının onay sürecinde olduğu Fintables'ın iOS uygulamasına buradan erişebilirsiniz.
Finansal verileri işleyerek yatırımcılara destek oluyor
Türkiye’de finansal tablolara erişilebilen ve onların analizini mümkün kılan mobil uygulamayı da Nisan 2016’da çıkaran girişimle hisse senetlerinin 15 dakika gecikmeli fiyat verilerinin takibini yapmak, bir takip listesi oluşturmak mümkün. Ayrıca halka açık şirketlerin halka açıldığı tarihten bugüne yayınladıkları finansal tabloların tamamına da kullanıcılar erişebiliyor. Fintables'ın asıl işlevi ise bu datalardan daha fazlasında ortaya çıkıyor, finansal dataları işleyerek daha anlamlı hale getiren girişim yatırımcıların karar alma süreçlerini hızlandırıyor.
Arama bölümüyle dikkat çeken girişim, kullanıcıların merak ettiği şeyleri belirli bir formata bağlı kalmadan sorabilmesine ve yanıt bulabilmesine olanak tanıyor. Örneğin ORGE 2016 3 aktif karlılık yazdıklarında şirketin yazılan döneme ait aktif karlılığı ile güncel aktif karlılık değeri gösteriliyor. Veya ASELS Maddi Duran Varlıklar yazıldığında şirkete ait maddi duran varlıklar kaleminin güncel değeri ve geçmiş dönem değerleri listeleniyor.
Daha detayıyla fintables.com'u inceleyecek olursak, servis 4 ana menüden oluşuyor bunlardan birincisi “Portföy”, burada takip ettiğiniz hisselere direkt olarak erişim sağlayabiliyorsunuz. Burada dikkat çeken nokta ise başka sayfadayken hisseleriniz arasında kolay geçiş yapabilin ve fiyatları takip etmeye devam edin diye kullanıcı deneyimini üst seviyeye çıkaran detay: hisselerin tamamı her sayfanın sağ tarafında sizinle birlikte kalıyor.
İkincisi “Hisseler”, buradan bütün hisselere erişim sağlayabiliyorsunuz. Bu sayfanın en önemli özelliği ise bulundurduğu detaylı arama kısmı. Bu bölümde kullanıcı kriterlerini giriyor ve Fintables filtrelemeyi gerçekleştiriyor.
Örneğin: “BIST100 içinde bulunan, metal ana sanayi şirketleri içerisinde F/K değeri 15’in altında ve cari oranı 1’in üstündeki şirketler”. Bu şekilde kriterlerinizi girebiliyor ve vakit kaybetmeden kriterlere uyan şirketlere erişebiliyorsunuz.
Üçüncü menü “Tablolar”. Finansal tabloların açıklandığı dönemlerde olmazsa olmaz denilebilecek alanda hangi şirketin tablosunu ne zaman açıkladığı ve satışlar, net dönem kârı gibi ana tablo kalemlerini ve bu kalemlerdeki değişimlere ulaşılabiliyor.
Bir diğer menü ise “Listeler”, burası fintables.com kullanıcılarının kendilerine özel liste oluşturabilmesi ve yayınlayabilmesi için oluşturulan bir sayfa, ayrıca girişim, kendi oluşturduğu listeleri de kullanıcılarına açık şekilde yayınlayabiliyor.
Webrazzi okuyucularına özel 1 hafta ücretsiz kullanım hakkı: https://fintables.com/?rel=webrazzi linkinden sadece Webrazzi'den gelenler için Fintables'ın verdiği 1 hafta ücretsiz kullanım hakkına ulaşabilirsiniz.