Google, aramalarda teyit.org'un bilgi doğrulama sonuçlarını öne çıkarmaya başladı

Google, aramalarda teyit.org'un bilgi doğrulama sonuçlarını öne çıkarmaya başladı

Sahte haberler ve dezenformasyonla mücadeleye devam eden Google, arama ve haber sonuçlarına bir süre önce bilgi doğrulama özelliği eklemişti. Geçtiğimiz Nisan'da bu özelliğin tüm kullanıcılara açıldığını duyuran Google, Türkiye'den yapılan aramaların sonuçlarında, bağımsız haber doğrulama platformu teyit.org sonuçlarını önceliklendirmeye başladı.

Özellik, Google'da yapılan arama sonuçlarında gösterilen haberlerden ya da başka kaynaklardan alınan bilgilerin doğruluğundan emin olamayan kullanıcıların, bu sonuçların hemen altında farklı analizleri görmesini sağlıyor. Google, bu analizlere sahip sonuçları arama sonuçlarında ilk sıralara alarak, tüm kullanıcılara ulaşmasını sağlıyor.

Google'ın Türkiye'de önceliklendirdiği teyit.org analizleri, yaptığınız bir aramada kullandığınız anahtar kelimenin teyit.org'da yer alması durumunda devreye giriyor. Eğer bu anahtar kelimeyle ilgili teyit.org'un bir doğrulama analizi bulunuyorsa, yaptığınız aramanın sonucuna ekleniyor ve ilk sırada gösteriliyor. Arama sonucunda elde edilen iddia, talep bölümünde; bu iddianın ortaya çıktığı kaynak talep eden bölümünde gösteriliyor. Teyit.org'un taleple doğrulama ya da yanlışlama gibi analizleri sonuç satırında gösteriliyor. Kullanıcılar analizle ilgili geri bildirimde bulunabiliyor.

Google'ın bilgi doğrulama platformlarıyla birlikte yaptığı çalışma, bilgi doğrulama alışkanlığının yaygınlaşması açısından da oldukça önemli.

Görsel Kaynak: teyit.org

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.