Son dönemde dikkatimizi çeken en genç girişimcilerden Alp Onur, 17 yaşında ve henüz lise öğrencisi. Geçtiğimiz yıl Lookater girişimini kuran Alp, Alzheimer hastalarına özel bir takip ve iletişim çipi geliştiriyor.
Türkiye'de Bluetooth ya da GPS kullanarak değer verdiklerinizi takip etmenizi sağlayan cihazlar açısından piyasada farklı seçenekler mevcut. Ancak Lookater'ın Looky adlı cihazı, Alzheimer vurgusuyla benzerlerinden ayrışıyor. Anlık konum bilgisi kullanan cihaz, hastaları dünyanın neresinde olursa olsun takip etmenizi sağlama iddiasında. Alp, cihazın GPS mümkün olmadığında inDoor teknolojisi kullandığını söylüyor. Looky, aynı zamanda S.O.S çağrıları da yaparak hastalar ve yakınları arasındaki iletişimin kopmamasını sağlıyor.
Yaklaşık 6 aylık bir Ar-Ge sürecinden sonra ortaya çıkan Looky, ilk etapta Arduino ile geliştirildi. Ardından kendi çiplerini tasarlayan ekip, kendi geliştirdiği teknolojiyle yola çıktı. Cihazın ilk prototipi Işık Üniversitesi InnoCampus etkinliğinde yapıldı. Henüz beta sürecindeki ürün, ekibin halkla ilişkilerden sorumlu üyesi Bora Çıbıkçı'nın Alzheimer hastası olan büyükbabası üzerinde deneniyor. Ekip, 73 gündür devam eden test sürecinin başarılı bir şekilde devam ettiğini söylüyor. Lookater ekibi, bundan sonra 50 hasta üzerinde deneme çalışmalarına devam edecek.
Ürün satışından gelir yaratmayı planlayan Lookater, aracı projeler, ürün satışı ve özellikle Sivil Toplum Kuruluşları'nı (STK) hedefliyor. "Çocuklara ve evcil hayvan sahiplerine yapılacak satıştan gelen gelirin yüzde 20'sini sosyal bir fona aktararak Alzheimer hastalarına ürünü indirimli veriyoruz" diyor Alp.
Lookater ile Türkiye'de yurt dışında ilgi gören genç girişimciler, Prag’daki Girişimcilik Kampı ESAA Entrepreneurship Incubator'a katıldı; WebSummit Istanbul Pitch'de birincilik elde etti ve UberPITCH Türkiye'de ödül kazanan yedi girişimden biri oldu.
Girişimcilik serüvenine hızlı başlayan Alp ve Lookater ekibi, farklı girişimlerle bu yolda denemeye devam etmek istiyor.