Startup Graveyard: Kapanan girişimleri, kapanma nedenleriyle listeyelen online kabristan

Startup Graveyard: Kapanan girişimleri, kapanma nedenleriyle listeyelen online kabristan

Türkiye'de kapanan girişimlerin yüzde 45'inin finansal kaynak yetersizliğini gerekçe gösterdiğini bir süre önce yaptığımız mini anketle tespit etmiştik. Bu sonuç, işlerini kapatmak zorunda kalan girişimcilerin yaklaşımıyla ilgili de ip ucu veriyor.

Yurt dışında ve özellikle fonların Türkiye kadar kısıtlı olmadığı Silikon Vadisi'nde girişimciler iş modellerinin çalışmayan yönlerini bulmaya odaklanıyor. Örneğin aldığı 35 milyondan dolardan fazla yatırıma rağmen anonim sosyal ağ Secret'ın kapanmasında, kazandığı kullanıcıları tutamaması ve ürün-pazar uyumsuzluğu gibi temel nedenler var.

Startup Graveyard, kapanan girişimler için bir tür kayıt defteri ve tarihin tekerrür etmesinin önüne geçmek istiyor. Keza yeni bir işe başladığını düşünen ancak daha önce denenmiş fakat başarılamamış bir fikri hayata geçirmek isteyen girişimcilerin, öncelikle bunu fark etmesini ve eyleme geçmeden önce, karşılaşabileceği riskleri ilk günden görmelerini sağlıyor. Bu özelliğiyle yoğun ilgi gören ve Hovsep Agop'un California State Polytechnic University lisans derecesi bitirme projesi olarak geliştirdiği  Startup Graveyard, Product Hunt'ta dün itibariyle günü ilk sırada kapattı.

Startup Graveyard, kitle kaynaklı çalışıyor, yani girişimciler ya da bir kapanan bir girişime tanıklık edenler, iç gözlemlerini yazarak doğrudan Graveyard'a iletiyor. Bugün yaklaşık 30 girişimi listeleyen Startup Graveyard kısa sürede büyüyebilir. Zira yeni iş fikirleri için ilham almak isteyen girişimciler için de kullanışlı bir adres olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.